Големината на италианския дълг ще надхвърли през тази година предишното

...
Големината на италианския дълг ще надхвърли през тази година предишното
Коментари Харесай

Дългът на Италия ще счупи рекорда от 1920-а

Големината на италианския дълг ще надвиши през тази година предходното си рекордно ниво, регистрирано след първата международна война. Причина са големите разноски за справяне с провалите от пандемията от COVID-19 на най-пострадалото от болестта стопанство от еврозоната.  

В годишния  " Икономически и финансов документ " на италианското министерство на финансите е планувано, че Брутният вътрешен продукт на Италия ще нарасне с 4.5% през 2021-а - под предходните 6%, предсказани през есента. Бюджетният недостиг ще се усили до 11.8% против прогнозираните през януари 8.8 %. Публичната задлъжнялост на Ботуша ще доближи 159.8% от Брутният вътрешен продукт - с 0.3% над досегашния връх от 159.5% от Брутният вътрешен продукт, регистриран през 1920-а, малко преди ерата на диктатора Бенито Мусолини.

Новите прогнози бяха утвърдени от премиера Марио Драги на 15 април и ще образуват предварителната рамка за бюджет 2022-а, който ще бъде показан през септември. Кабинетът утвърди и нов пакет от тласъци в размер на 40 милиарда евро. 

Драги употребява позицията си на италиански министър председател, с цел да реализира нещо, което в никакъв случай не си е представял като ръководител на Европейската централна банка: солидни фискални тласъци. Още през първите си два месеца на поста той хвърли 70 милиарда евро в поддръжка на стопанската система. В композиция със тласъците, признати от предходното държавно управление, това прави общо над 170 милиарда евро за отбрана на семействата и на бизнеса на Ботуша от пандемията. Което е и главната причина за големия недостиг и обществен дълг на страната. 

Господин Драги работи с презумцията, че европейските стопанства ще са по-силни в дълосрочен проект, в случай че фискалните и паричните управляващи работят дружно, с цел да ги върнат към напредък колкото е допустимо по-рано. И въпреки че това значи голяма задлъжнялост в кратковременен небосвод, алтернативата би била поредност от полумерки и болнав напредък, който ще остави Италия и еврозоната надалеч след Съединени американски щати и Китай. 

Тази тактика, която е енелогична на американската, въпреки и много по-постна, е най-безстрашната проява на смяната на фискалната философия на Европа от нейния доминиран от финансовата дисциплинираност отговор на рецесията на държавния дълг преди десетилетие. Решимостта на Драги да сложи растежа в центъра на политиката на кабинета си засилва ролята на Италия паралелно с Франция в отхвърлянето на евентуални искания за ограничавания на разноските и за добиване на изгода от желанието на пазара да финансира икономическото възобновяване. 

Последната прогноза на МВФ е за 4.2% напредък на Италия през тази година - по-бърз в сравнение с е междинният на блока на еврото. Дефицитите на Драги обаче са и доста по-агресивни в сравнение с сътрудниците му от общността.

В изгода на Рим работи ршението за анулация на европейските фискални правила до 2022-а, което отваря необятно вратата за страните, искащи да употребяват огромни фискални тласъци. Засега разноските на Италия са подкрепени от ЕЦБ, която купува държавни облигации, с цел да държи под надзор спреда сред доходността на дълговите бумаги на обособените страни. Това прави насъбраният по време на пандемията дълг по-евтин за обслужване. 

От друга страна, Италия би трябвало да получи помощ от Брюксел в размер на към 200 милиарда евро когато по-късно през годината стартират да идват средствата от Фонда за възобновяване от пандемията. 

Въпреки че решението на конституционния съд на Германия да спре утвърждението на проекта за възобновяване и разправиите в полската ръководеща коалиция заплашват да забавят утвърждението на програмата, вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис увери на 16 април, че Европейският съюз е " във финалната фаза " на подготовката за превеждане на средствата, без значение че някои страни към момента не са си свършили работата. На конференция в Брюксел след диалози с финансовите министри от общността Домбровскис съобщи, че " проектите на голямо болшинство от страни членки са в напреднал стадий ". 

Брутният вътрешен продукт на Италия се сви с 8.9% през предходната година поради съвсем цялостното блокиране на страната в отговор на първата вълна от разпространяването на ковид. Дефицитът скочи до 9.5% от Брутният вътрешен продукт против едвам 1.6% през 2019-а. Рим не е имал двуцифрен бюджетен дефицит от началото на 90-е години на предишния век.

Италианското финансово министерство предвижда, че дефицитът ще намалее до 5.9% от Брутният вътрешен продукт, а дъгът ще спадне до 156.3% от Брутният вътрешен продукт през 2022-а. Бюджетният дефицит ще се върне под 3% от Брутният вътрешен продукт, каквито са условията на Пакта за непоклатимост и напредък на Европейски Съюз, през 2025-а. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР