Големи щети върху реколтата заради проливните дъждове в последните седмици

...
Големи щети върху реколтата заради проливните дъждове в последните седмици
Коментари Харесай

Дъждовете доведоха до щети при реколтата

Големи вреди върху реколтата поради проливните дъждове в последните седмици регистрират земеделците. Около 38 000 декара са изцяло унищожени, а страната се готви да обезщети стопаните наесен, съобщи NOVA.

Най-пострадала в страната е реколтата от пшеница и ечемик, череши, грозде, праскови, сливи, домати, краставици и пипер. Според икономисти обаче това не би трябвало да се отрази на цените.

Засега хлебопроизводителите се въздържат от коментар за цената на хляба. В идващите дни чакат оценка от земеделското министерство.

Икономистите оферират страната да акцентира върху оползотворяването на продукцията.

Земеделското министерство регистрира спад в реколтата, само че не трагичен.

„ България има потребност от към 2 млн. тона пшеница. Действително ще има лек спад, само че над 5 млн. тона пшеница още веднъж ще се добие, т.е. ще има премного количество, което да задоволи вътрешните потребности на страната”, разяснява Антон Величков, шеф на Дирекция „ Растениевъдство и биологични производство” към министерството.

Според отчети жестоката жега е опустошила посевите със зърнени култури из Северна Европа, а композиция от засушавания и проливни дъждове в житницата към Черно море понижи предстоящите добиви, появиха се опасения, че има още вреди, които ще вдигнат цените.

Рекордни жеги в Европа, някои страни са под паника

Страничните фекети на огромните горещини в Европа

С наближаването на жътвата в Северна Германия - втория след Франция максимален производител на пшеница в Европейския съюз - се появяват нови доказателства за вреди по реколтата и наблюдаващите на няколко пъти снижават упованията за добивите в 28-членния блок. "Ситуацията в Северна Европа е пагубна ", споделя Андре Дефоа, основен анализатор в "Стратеджи грейнс ".

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР