Големи предприятия в страната спират работа или намаляват производството си

...
Големи предприятия в страната спират работа или намаляват производството си
Коментари Харесай

Оставки в НЕК ще са само едно добро начало

Големи предприятия в страната стопират работа или понижават производството си поради прекомерно висока цена на електрическата енергия на по този начин наречения свободен пазар. Увеличението на цената на енергийната борса e с 84% в границите на един ден и с над 200% в границите на седмица. В 183 поредни дни от началото на 2019 г. цената на тока за промишлеността е по-висока от междинната за Европа. Съмненията са за манипулиране на пазара от страна на държавните снабдители на сила, които са и главните играчи на борсата. Самата борса също е държавно дружество. Всичко това значи, че официално освободеният пазар на електрическа енергия, от който са длъжни да се купуват големите потребители, е

 

не просто килнат, а надълбоко циничен

 

В тази обстановка след следващата остра реакция на Асоциацията на работодателите в България (АОРБ) последва решение за замазване на ситуацията - съвещание на парламентарната енергийна комисия, която да разиска ситуацията и вероятните законодателни ограничения. Какво ще се трансформира в така и така непрестанно кърпения енергиен закон, следва да забележим. Междувременно имаше и една показна, само че небрежно отхвърлена оставка.

Често оставките от висшия ешелон на властта се употребяват като средство за разреждане на общественото напрежение. Но ръководството на кабинета " Борисов " сервира изненади - не е изключено индивидът с оставката да се окаже твърде " значим ", с цел да бъде пуснат да си отиде. И резервира поста си макар негативите към личността или работата му.

Точно подобен очерк бе разигран с оставката на изпълнителния шеф на НЕК Петър Илиев, който аха да си тръгне " по персонални аргументи ", само че в края на краищата остана на поста си. Как се стигна дотук?

 

Проблемите на сякаш свободния пазар на ток ескалираха

 

в последния месец и в случай че до неотдавна главният проблем бе, че на борсата вземат участие трима държавни играчи - АЕЦ " Козлодуй ", " Марица-изток 2 " и НЕК, то от седмици насам се заприказва и за съмнения за нагласени и опорочени директни търгове за продажба на ток. Съмненията се затвърдиха и когато тези седмица цената на електрическата енергия, контрактувана за " ден напред ", се оказа най-високата в цяла Европа. Мегаватчасът доближи 195.4 лева за базова мощ, двойно над междинното за Европа и над три пъти над цените в някои развити страни.

Работодателите упрекнаха НЕК в произвол, обявиха, че не се държи пазарно, и непосредствено заговориха за операции на цените. Само няколко дни по-рано те споделиха, че електрическата компания се държи като ОПГ - проведена незаконна група. Поводът бе следващият, съгласно тях, нагласен търг за продажба в сегмента " ден напред ". Смущаващ е фактът, че управлението на НЕК едвам в този момент стартира да се трогва от настояванията на бизнеса, до момента в който

 

през останалото време гузно мълчеше

 

През годините работодателските организации изпращаха серия от писма, в които подлагаха на критика ръководството на държавните енергийни компании и въобще политиката за бранша и привилегированото отношение към едни за сметка на други. Становищата им обаче не впечатляваха никого. 

Още през 2015 година хиляди служащи и чиновници от най-различни предприятия излязоха на невиждани митинги поради високите борсови цени. Но и тогава никой не се впечатли от това - даже НЕК, която можеше да предложи съответни ограничения за излаз от обстановката. А най-парадоксалното в тази ситуация бе, че недоволството бе подкрепено от премиера Бойко Борисов, който даже разгласи, че ще се причисли към митингите. Преди това обаче щял да събере министри и специалисти, с цел да обсъдят какво може да се направи против повишаването на борсовия ток.  " Ще им слага директно задания - да забележим какво може да създадем по държавните сдружения, ВЕИ-тата и американските централи. Нямам право да се меся в работата на регулатора, обаче имам право да се меся в НЕК, БЕХ, в парламентарната група. Ако би трябвало, ще създадем и още 2-3 фрапантни промени в закона ", съобщи той.

Да, промени бяха направени - ВЕИ-тата излязоха на борсата и към този момент продават тока си на свободно контрактувани цени. Но пазарът продължава да се господства от триото АЕЦ " Козлодуй ", " Марица-изток 2 " и НЕК. Реално

 

четири години по-късно смяна няма,

 

а ситуацията продължава да се утежнява.

Сега обаче очевидно обстановката е друга и шефът на НЕК изненадващо се трогна от недоволствата на бизнеса. На 19 юни той подава оставката си с претекст " персонални аргументи ". Само пет дни по-късно обаче от Българския енергиен холдинг (НЕК е едно от дъщерните му дружества) отхвърлиха оставката - без претекстове и пояснение. Първа в негова отбрана се разгласи отрасловият министър Теменужка Петкова, съгласно която с търговете се прави от мухата слон.  " Не считам, че моментът е подобаващ за приемането на оставката му. Той е изпълнителен шеф към този момент пета година. Премина се през доста тежки моменти, знаете в какво положение бе НЕК. Сега тя е стабилизирана и плаща своите отговорности ", изясни Петкова. Но комфортно пропусна, че усъвършенстваното положение на НЕК (при близо 4 милиарда лева дългове) се дължи най-много на фонд " Сигурност ", който прави постоянни траншове към електрическата компания, с цел да може тя да заплаща за скъпия ток от зелените централи, когенерациите, американските тецове.

Ситуацията с театралното отдръпване на Илиев доста припомня на сходен сюжет с енергийния министър. Когато се разбра, че Теменужка Петкова се познава с кандидат-купувачката на българските активи на ЧЕЗ Гинка Върбакова, гръмна скандал за вероятен спор на ползи. Петкова хвърли оставка, само че министър председателят Борисов не я одобри, като изясни, че е доста удовлетворен от работата й. Има обаче и дребна разлика -

 

Петър Илиев се смята за приближен на патриотите

 

и даже в енергийните среди той минава за " техен човек ". Да се крепи нежният баланс сред ГЕРБ и " Обединени патриоти " обаче не е толкоз елементарно и ГЕРБ се наложи да създадат някои компромисни назначения. В енергетиката най-скандално бе завръщането на Красимир Първанов, който бе назначен за зам.-министър в министерството на Теменужка Петкова. Той бе във вихъра на абсурда към АЕЦ " Белене ", когато през 2011 година като началник на НЕК подписа скандални документи за централата  " през главата " на тогавашния министър Трайчо Трайков. Става дума за в допълнение съглашение с съветската " Атомстроейскпорт ", съгласно което НЕК се задължава да подписа финален контракт за построяването на АЕЦ " Белене ". Първанов бе уволнен, а 22-годишният му наследник по това време Петър участваше в няколко енергийни компании, което също повдигна въпроса за спор на ползи. Резултатът от този автограф е, че България бе наказана от арбитражния съд, заплати 1.2 милиарда лв. и закупи два реактора, които стоят на склад.

Когато Първанов още веднъж се върна сред топ шефовете в енергетиката, шефката му -

 

министър Теменужка Петкова, се оправда с " компромис "

 

" Има договореност, с цел да бъде споделена отговорността. Ако има министър от ГЕРБ, надлежно да има опция за зам.-министри от съдружните сътрудници, и назад ", съобщи Петкова. Тя изясни, че е " надзорен орган по специалност ", и ще държи заместниците си " под око ". Тя обаче очевидно не е съумяла да види, че Първанов също е нагазил надълбоко в " Апартаментгейт ". Оказа се, че и той си е купил огромен апартамент на доста по-ниска от пазарната цена в столичния квартал " Изток ". Продавач, естествено, е строителната компания " Артекс ". В последна сметка Първанов се потегли след абсурда, само че надали някой има подозрение, че ще се върне на управителен пост в енергетиката напълно скоро.

Пренареждането в енергетиката занапред стартира. Още следващата година Народното събрание ще гласоподава нов състав на енергийния регулатор. Публична загадка е, че за председателското място към този момент има огромни апетити. Вероятно по тази причина и при представянето на новите цени на тока и парното от юли шефът на КЕВР Иван Иванов разгласи, че през 2020 година те ще се дефинират от други хора. Петгодишният мандат на комисията изтича следващата година и най-вероятно борбата за местата в нея започва.

Патриотите към този момент на няколко пъти се оплакаха от липса на задоволително фрагменти в енергетиката, въпреки да не е ясно дали разполагат с специалисти в тази област.  " В енергетиката няма съвсем никакво наличие на " Обединени патриоти ", възмути се преди време водачът на патриотите Валери Симеонов.

Колкото до оставката на Петър Илиев от НЕК - тя няма да докара до промени в бранша или пък до решителни стъпки за смяна на статуквото. Докато държавните компании не стартират да играят по разпоредбите за почтени и открити търгове, цените на тока ще са рекордни, а бизнесът ще крета и натрупа загуби. Това обаче не може да стане без политическа воля, каквато най-малко за момента не се следи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР