Големи по размер парични преводи от Държавната петролна компания на

...
Големи по размер парични преводи от Държавната петролна компания на
Коментари Харесай

ДАНС влезе в българска банка заради пране на пари от Венецуела

Големи по мярка парични преводи от Държавната петролна компания на Венецуела са минавали през банкови сметки в България и част от средствата са напускали страната ни с евентуално неистинен учредения.
Това стана ясно след среща в Министерския съвет с присъединяване на премиера Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров, началникът на ДАНС и американския дипломат Ерик Рубин.

В резултат от инспекциите у нас ще стартира досъдебно произвеждане за пране на пари.

Така се удостоверяват и разкритията на венецуелския опозиционен народен представител Карлос Папарони от преди няколко дни. Политикът първи разгласи, че нашата страна е била частица в скица за изнасяне на държавни активи от разтърсваната от антиправителствени митинги южноамериканска страна.

Цацаров уточни на брифинг, че информацията за траншовете е пристигнала от Съединени американски щати – както по действен, по този начин и по дипломатически път. Установени са българската банка и титулярът на сметките. По думите му парите по-късно са напускали България с учредения като финансиране на спортна федерация или закупуване на храни.

ДАНС работи по случая. Агенцията стартира „ цялостен мониторинг и цялостна проверка” на банката със съдействието на Българска народна банка, като основният прокурор посочи, че по първични данни сметките са постоянно открити и финансовата институция не е обект на съмнение.

„ Взети са ограничения остатъчните средства да се слагат под цялостен надзор. Преводи от сметките няма да се допускат”, акцентира Цацаров.

„ Работим с държавното управление на България и на други страни от Европейски Съюз, с цел да подсигуряваме, че благосъстоянието на венецуелския народ няма да бъде ограбено и че то разполага с нужната поддръжка, с цел да си обезпечи спокойно и демократично бъдеще”, съобщи Ерик Рубин, цитира bTV.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР