Големи количества парникови газове отделят и самите бойни действия Пренасочването

...
Големи количества парникови газове отделят и самите бойни действия Пренасочването
Коментари Харесай

Заради блокадата на хусите емисиите на СО2 от корабния трафик са нараснали 4 пъти

Големи количества парникови газове отделят и самите бойни дейности
Пренасочването на повече от 100 контейнеровоза към южния завършек на Африка от нормалния им маршрут от Азия за Европа - от Червено море до Средиземно море през Суецкия канал - води до внезапно увеличение на излъчванията на въглероден диоксид (CO₂), сочи разбор на компанията за разбор на данни Sea-Intelligence.

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси започнаха да нападат кораби в Червено море през ноември в отговор на военното нахлуване на Израел в Газа, което принуди кораби от целия свят да трансформират маршрутите си.

Според Sea-Intelligence излъчванията от увеличеното разстояние, изминато от пренасочените кораби, са се нараснали надлежно с 31% и 66% за пътуванията от Азия до северноевропейските и средиземноморските пристанища.

Това се удостоверява от обособен разбор на браншовата платформа Pier2Pier.com, обявен от Ройтерс, който открива, че общият размер на предстоящите излъчвания за междинен контейнеровоз, пренасящ 150 000 тона (т) товар, пътуващ от Южен Китай до Ротердам, се усилва от 41 000 т еквивалент на CO₂ (tCO₂e) през Суецкия канал до 55 000 т CO₂e през южния завършек на Африка. Това съставлява нарастване от 34 %.

Анализаторите на Sea-Intelligence прибавят, че в случай че корабите усилят скоростта си на корабоплаване, с цел да компенсират по-голямото разстояние, излъчванията ще набъбнат още повече - нарастване на скоростта с 1 възел от 16 на 17 възела ще усили излъчванията с 14 %, съгласно модела на Sea-Intelligence за разхода на гориво.

В отчета се отбелязва също по този начин, че защото корабните компании " се борят да усилят потенциала си, с цел да покрият по-дългите дистанции на корабоплаване ", те употребяват " по-малки и по-малко ефикасни плавателни съдове ". При някои от тези по-малки плавателни съдове се чака нарастване на излъчванията със 141% спрямо стандартните свръхголеми контейнеровози (ULCV).

 Според изчисленията на Sea-Intelligence излъчванията на CO₂ от контейнеровозите, които се отклоняват от нормалните си направления в Червено море, могат да се усилят с сред 260% и 354%.

Корабите, плаващи по направления в Червено море, съставляват към 20 % от контейнерите в международен мащаб, което значи, че увеличението на излъчванията, дължащо се на пренасочването, рискува да подкопае задачата на Международната морска организация за понижаване на излъчванията в бранша на корабоплаването с най-малко 20 % (а в идеалния случай с 30 %) до 2030 година, за реализиране на нулеви излъчвания до 2050 година

По-големите разноски, направени от корабните компании, пътуващи до Европа, ще бъдат в допълнение увеличени и от Системата за търговия с излъчвания (СТЕ) на Европейски Съюз, която от 1 януари 2024 година включва морските излъчвания за корабите, които посещават пристанищата на Европейски Съюз.

Съгласно новите правила на съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз сдруженията би трябвало да заплащат за своите излъчвания на CO₂ въз основа на изминатото разстояние сред последното пристанище на прекъсване отвън Европейски Съюз (с изключение на Обединеното кралство, Танжер и Порт Саид) и първото прекъсване в Европейски Съюз, изяснява Атлантическият съвет, американски мозъчен концерн.

Според изчисленията на платформата за разузнаване OceanScore, обявени от изданието за морската промишленост Bunkerspot, разноските за съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз за 14 000 TEU, които се отклоняват към нос Добра вяра, могат да набъбнат с към 100 000 евро на автобус, а увеличението на скоростта ще " усили още повече разхода на гориво ".

Пренасочването на корабоплаването в Червено море е единствено един от образците за увеличение на излъчванията, свързани с войната сред Израел и Газа. Според проучване, оповестено през януари от Social Science Research Network, комбинираните излъчвания от бомби, ракети и артилерия, времето на полетите за бомбардировки и доставката на материали (за Израел) посредством товарни самолети възлизат на 281 315 tCO2e през първите 60 дни на войната. Това е повече от годишния въглероден отпечатък на 20 обособени страни и територии, в това число Централноафриканската република, заяви " Гардиън ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР