Годишното заплащане на труда в земеделието е по-ниско от останалите

...
Годишното заплащане на труда в земеделието е по-ниско от останалите
Коментари Харесай

Най-ниско е заплащането на труда в земеделието

Годишното възнаграждение на труда в земеделието е по-ниско от останалите браншове на стопанската система. Най-добри индикатори в Европейски Съюз има Франция - към 30 % от себестойността на продукцията работодателите отделят за възнаграждение на работещите в бранша, у нас този индикатор е към 15 %. Това е една от аргументите за дефицита на работна ръка, сподели доцент Божидар Иванов, изпълнителен шеф на Института по земеделска стопанска система (ИАИ), по време на първия спорен конгрес на Федерацията на самостоятелните синдикати от земеделието (ФНСЗ).
Според цитираните от доцент Иванов данни, сред 2007 и 2019 година в Европейски Съюз работната мощ понижава с към 20%, а в света - със 7-8. В България темповете са даже по-големи и по-бързи. " За същия интервал у нас работната мощ е намаляла съвсем три пъти по отношение на тази в света. Това са по-бързи темпове, в сравнение с земеделието може да си разреши ", разяснява той.
Според Светла Василева, политически консултант на ФНСЗ, има нужда от съответни финансови ограничения за привличане на младежи в бранша. Тя акцентира, че много сериозна е също обстановката в просветителния и демографския бранш на бранша. " Бяха основани напълно неверни управнически правила по отношение на заплащането в земеделието. Вариацията на междинната заплата зависи от доста фактори и освен от напъните на служащия - продуктивността в бранша се е повишила, само че няма връзка със заплащането ", разяснява основният икономист на КНСБ Любослав Костов. Той цитира данни, съгласно които през 2021 година брутната добавена стойност пораства с 8%, растежът за селското стопанство е 30%. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР