Годишният растеж на цените на жилищата се ускори до 15,6%

...
Годишният растеж на цените на жилищата се ускори до 15,6%
Коментари Харесай

Цените на имотите в София са твърдо над средните за страната

Годишният напредък на цените на жилищата се форсира до 15,6% през третото тримесечие на 2022 година, като главен принос за това имаше повишаването при съществуващите жилищни парцели.

Това регистрира Министерството на финансите в Месечния преглед на българската стопанска система. Темпът на напредък на разноските за строителство на нови жилищни здания продължи да се форсира до 67,8% на годишна база за същия интервал, главно заради  разноските за строителни материали. Сред шестте най-големи града само покачването на цените в София е над междинното за страната (18,6% на годишна база). На национално равнище броят на покупко-продажбите с жилища регистрира спад от 3,2% през третото тримесечие по отношение на второто, като годишният им напредък се забави до 7,1% при 26,8% през предходния интервал.

Показателят за продажбите на жилища съгласно цената също регистрира доста закъснение до 17,9% на годишна база през третото тримесечие от 38% през второто тримесечие, написа в документа. Сигнали за изстудяване на пазара имаше и от страна на данните на Агенцията по вписванията.

След значителното понижаване през първото полугодие броят на покупко-продажбите и вписаните ипотеки регистрира негативно изменение на годишна база през третото и четвъртото тримесечие, като общо за годината също регистрира спад надлежно от 2,1% и 1,1%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР