Годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните кредити в лева

...
Годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните кредити в лева
Коментари Харесай

Годишният процент на разходите по жилищните кредити на най-високо ниво у нас от 2 г.

Годишният % на разноските (ГПР) по жилищните заеми в лв. у нас доближава най-високото си равнище от малко над 2 години.

Данни на Българска национална банка сочат, че в края на ноември индикаторът нараства до 2.92 на 100 по отношение на 2.86 на 100 за преди месец и 2.81 на 100 за година по-рано.

Това е най-високата му стойност от октомври 2021 година, когато ГПР се равняваше на 2.93 на 100.

За последно той беше над 3% през март 2021 година (бел. ред. 3.02 на сто).

Голяма е вероятността 2024 година да е годината на по-високи лихви в страната. За това предизвестяват от централната банка в последните шест месеца.

Първоначално от Българска народна банка оповестиха упованията си за по-високи лихви по заемите през юли, а по-късно осведомиха и за вероятен растеж на необслужените заеми в страната.

Не би трябвало да се не помни, че през днешния ден лихвите у нас са едни от най-ниските в Европа, като също са в пъти под равнищата на тези в Съединени американски щати.

В страните от Европейския съюз работи съгласуван правилник за изчисляването на годишния % на разноските, който е написан и в Закона за потребителския заем в България. 

Формулата включва всички вероятни разновидности на асимилиране и олихвяване на заемите, само че в най-общи линии, с цел да бъде обмислен ГПР, общата сума на комисионите, таксите и наложителните застраховки би трябвало да се добави към тази на всички дължими лихвени заплащания, след което да се пресметне общият % за всяка година от периода на заема.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР