Годишната инфлация за декември 2021 г. спрямо декември 2020 г.

...
Годишната инфлация за декември 2021 г. спрямо декември 2020 г.
Коментари Харесай

Инфлацията е почти 8% през декември

Годишната инфлация за декември 2021 година по отношение на декември 2020 година е 7.8%., демонстрират оповестените през днешния ден данни на Национален статистически институт. През декември всички артикули и услуги бележат покачване в цените.

Увеличение на месечна база се следи при всички артикули, които най-силно се усещат от потребителите - при храните и напитките, силата, горивата, лекарските и стоматологичните услуги. 

Преди ден " УниКредит Булбанк "  . Високата инфлация отразява главно краткотрайни фактори, като високите цени на енергоносителите, нарушаванията във веригите на доставки и базовите резултати. Въпреки това, растежът на инфлацията се и оказал по-широко основан, в сравнение с се е очаквало в началото и евентуално ще трае по-дълго. Смята се, че има две характерни за България аргументи, поради които инфлацията в страната евентуално ще доближи високи стойности за района на Централна и Източна Европа. Първо, растежът в цените на храните евентуално ще се окаже по-продължителен, защото по-малките количества употребявани торове ще понижат размера на реколтата през 2022 г.  Второ, преместването на по-високите цени на суровините към потребителските цени в България евентуално ще бъде засилено от обстоятелството, че страната има относително огромен брой браншове на стопанската система, характеризиращи се с висока централизация. Това значи, че делът на фирмите, които са в положение да трансферират тежестта на нарасналите цени на входящи първични материали и артикули върху цените за крайните консуматори също е висок.

Такава е и прогнозата на министъра на финансите Асен Василев - най-кризисният месец за България във връзка с инфлацията ще бъде март или април. Според него инфлацията следващата година ще бъде 5 до 6%, което за него не е нещо мощно притеснително.

" Това се дължи, от една страна, на енергоизточниците, само че да приемем, че с пролетно-летния сезон това ще изчезне като фактор, а въпреки това - на огромното отпечатване на пари, което се случи в последните 6-7 година Когато инфлацията тръгне нагоре, доста хора се ориентират към по-дългосрочни активи - недвижимости, злато, а сега и криптовалути като нов клас активи, акции на компании, които виреят добре в инфлационна среда ", сподели Василев през декември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР