Годишната инфлация във Великобритания през януари достигна рекордните за последните

...
Годишната инфлация във Великобритания през януари достигна рекордните за последните
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания достигна 30-годишен връх

Годишната инфлация във Англия през януари доближи рекордните за последните 30 години 5.5%, демонстрират данните на Службата за национална статистика (ONS). Повишението на цените надвишава и упованията на икономистите, интервюирани от Reuters, чиято прогноза бе за опазване равнището от декември от 5.4%.

Цената на живот на Острова продължава да се повишава, като инфлацията надалеч изпреварва нарастването на заплатите. За последното ускоряване на инфлацията необикновен дял има повишаването на облеклата и обувките. В същото време не престават да се повишават и цените на силата, горивата, питателните артикули и мебелите.

Повишаването на цените в Обединеното кралство се форсира изненадващо през януари, защото цените на силата не престават да нарастват, а веригите на доставки се борят да се оправят с отрицателните последствия от коронавирусната пандемия. Така повишаването на стоките и услугите доближи връх от 1992 година и отразява повишаването на необятна гама от артикули и услуги. Най-голямо влияние оказват растящите енергийни цени (скок на цените на газа с 28.1% и на тока с 19.25).

Основната инфлация, която изключва цените на силата, храните, алкохолните питиета и тютюна, се форсира на годишна база през януари до 4.4% от 4.2% през декември 2021 година

На месечна база статистиката регистрира минимална дефлация от 0.1%.

Поскъпването на стоките и услугите във Англия се чака да се форсира през април, когато ще бъде вдигнат таванът върху сметките за газ и ток. Очакванията са това автоматизирано да усили с близо 700 паунда средногодишно сумата на домакинство за сила.

По-рано този месец Английската централна банка преразгледа прогнозите си за инфлацията във възходяща посока и към този момент чака тя да доближи връх от към 7.25% през месец април, когато влезе в действие нарастването с 54% на контролираните енергийни сметки за английските семейства. Банката не чака инфлацията да се върне към целевото равнище от 2% до началото на 2024 година, макар че множеството икономисти считат, че тя ще се забави по-бързо.

Централната банка към този момент увеличи лихвените си проценти на два пъти (през декември 2021 година и януари 2022 г.) от 0.1% до 0.5%, като финансовите пазари чакат в допълнение повишение на английската водеща рента до 0.75% или даже до 1% на идващото съвещание на 17 март.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР