Годишната инфлация в Турция се изкачи до нов 24-годишен връх

...
Годишната инфлация в Турция се изкачи до нов 24-годишен връх
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция достигна 83 процента

Годишната инфлация в Турция се изкачи до нов 24-годишен връх от 83,45% през септември , само че под прогнозата за същия интервал, съгласно формалните данни от понеделник, откакто централната банка изненада пазарите, като понижи лихвите два пъти през последните два месец , предава Ройтерс.

Инфлацията стартира да се повишава от есента на предходната година, когато, откакто централната банка последователно понижи главния си лихвен %, съобразявайки се с желанието на президента Реджеп Тайип Ердоган.

На месечна база потребителските цени са се повишили с 3,08%, заяви Турският статистически институт, спрямо прогнозата на изследване на Ройтерс, която беше 3,8%. На годишна база инфлацията на потребителските цени се предвиждаше да бъде 84,63%.

Това беше най-високата годишна стойност от юли 1998 година , когато инфлацията доближи 85,3%, а Турция се бореше да постави завършек на десетилетие на хронично висока инфлация.

Инфлацията през септември се дължеше на цените на превоза, които скочиха с съвсем 118% на годишна база , до момента в който цените на храните и безалкохолните питиета скочиха с 93,05%.
 Турция - новото кошче за отпадък в Европа
Турция - новото кошче за отпадък в Европа

Между 2016 и 2020 година вносът на скрап е скочил с повече от 1200%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР