Години след първия кабинет на Бойко Борисов и финансовия тогава

...
Години след първия кабинет на Бойко Борисов и финансовия тогава
Коментари Харесай

Бюджетът за 2018-а щял да бъде богата и добре аранжирана пица "Калцоне"

Години след първия кабинет на Бойко Борисов и финансовия тогава министър Симеон Дянков сравненията на държавния бюджет с пици не престават. И до момента в който през 2010-а Симеон Дянков дефинира бюджета си като постна пица, то за 2018-а той ще бъде „ богата, добре аранжирана пица, вид „ Калцоне ". Поне такова съпоставяне направи вицепремиерът Валери Симеонов, който ръководи тристранния съвет, на който представители на кабинета, синдикатите и работодателите разискват Бюджета за 2018 година, предава БТВ.

За идната година се планува разноските на страната да се усилят с съвсем 4,5 милиарда лв. спрямо 2017 година Минималната заплата ще стане с 50 лв. по-висока и ще е 510 лева от 1 януари.
Актуализацията на пенсиите се залага в средата на годината с под 4 на 100.

Предвидени са и повече разноски за обучение, опазване на здравето и в обществената сфера. Залагат се също нараствания на заплатите на учители, военни и служители на реда.

Бизнесът се афишира изрично срещу автоматизираното взимане на решение за нарастване на минималната работна заплата и административното увеличение на минималните осигурителни прагове.

С импортирания в тристранката план на бюджет на Държавното публично обезпечаване за 2018 година се предлага опазване на режима на погашение на болнични във типа, в който е в този момент - работодателите да заплащат 70 на 100 от осигурителния приход през първите три дни, а от четвъртия Национален осигурителен институт по 80 %, сподели общественият министър Бисер Петков.

Отпаднало е предлагането работодателите да заплащат през първите три дни единствено 50% от дневната отплата.
По време на разискването финансовият министър Владислав Горанов посочи, че бюджетът преразпределя създаваното от работодателите и служащите и няма по какъв начин да регистрира безусловно златното сечение сред желанията на обособените страни.

Бюджетът за 2018 година дава опция страната обикновено да извършва функционалностите си и връща част от положителните процеси в стопанската система и към чиновниците, заети в бюджетната сфера, въпреки и не с темповете, с които на тях им се желае и не с темповете, които са в действителния бранш, означи той.

Докато в тристранката обсъждаха бюджета, служащи от цялата страната стачкуваха пред Министерски съвет.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР