Години след като бе получено финансирането, газовата връзка между България

...
Години след като бе получено финансирането, газовата връзка между България
Коментари Харесай

Най-накрая: газовата връзка със Сърбия започва да се строи

Години откакто бе получено финансирането, газовата връзка сред България и Сърбия стартира да се строи. Днес бе направена първата копка на трасето от страната на западната ни съседка.

На церемонията участваха персонално министър председателят на Сърбия Анна Бърнабич, както и българският министър на енергетиката Александър Николов.

Той изясни, че най-късно октомври идната година ще бъде приключен българският сектор, който е към 65 километра, написа Българска национална телевизия.

" Напредват другите стадии. Имаше процедури по обжалване на определен реализатор, дано мине целият развой задоволително ясно и транспарантно и ще стартира оптимално бързо.

Проектът е от съвместен интерес освен за България, само че и за Сърбия. Част от световната карта, обвързвана с диверсификация на Европейския съюз, е доставките на газ. Мисля, че няма причина да се чака закъснение ", сподели Николов през днешния ден.

Този газопровод може да придвижва 1,8 милиарда кубически метра газ на година и е дълъг 170 км общо. Общата му стойност е малко над 85 млн. евро и е разгласен за предпочитан от Европейския съюз.

Припомняме обаче, че построяването му от българска страна е по отношение на поради правосъдна тъжба от един от участниците в публичната поръчка. Очаква се до края на този месец да има съвещание на Върховен административен съд по случая и строителството да бъде отпушено.

Факт е, че са изпусани датите за които се чака да е ясно напълно работещ планът е ясно показателно, че ще бъде подложен нужният приоритет. Факт, че ще имаме в допълнение достъп до европейския пазар сигурно. Тук може да върви природният газ и в двете направления. От позиция на систематична сигурност е значим план ", съобщи енергийният министър Александър Николов още през днешния ден.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР