Години наред България ще получава транзитни такси от преноса на

...
Години наред България ще получава транзитни такси от преноса на
Коментари Харесай

Борисов: България ще печели от транзит на газ поколения наред

Години наред България ще получава директни такси от преноса на газ, които ще са от изгода за генерации напред. Това е оповестил министър председателят Бойко Борисов по време на оглед на строително-монтажните работи на модернизацията на компресорна станция " Лозенец ". Там се построяват два нови газотурбокомпресорни елементи, които са от най-ново потомство, произвеждане на американската компания Solar Turbines, прецизират от държавния пресцентър.

Премиерът е напомнил за поредните старания на държавното управление страната ни да не бъде единствено елементарен краен клиент на газовия пазар. " Борихме се доста, признателен съм на Европейската комисия, приоритизирахме газовия хъб Балкан, надграждаме нашата енергийна система и направихме съвременна инфраструктура ", е показал Борисов.

" Всеки ден от тази седмица сред 38 и 40 млн. куб. м газ са пренесени през нашата газопреносна система във всички посоки, в това число за румънския, сръбския, гръцкия пазар и за пазара на Република Северна Македония ", е споделил още Борисов.

По думите му другата седмица страната ни ще получи над 200 000 ваксини. " Ще предложим 5000 ваксини да изпратим за Република Северна Македония - като същински другарски жест за здравето на хората. А през април ще получим повече от милион ваксини съм уверен ", е добавил Борисов.

В момента на компресорна станция " Лозенец " тече вторият стадий от модернизацията на компресорните станции от газопреносната мрежа на " Булгартрансгаз " ЕАД. Проектът е основен и обезпечава ефикасния и екологосъобразен транспорт на природен газ.

През първия стадий на плана " Модернизация на Конституционен съд " Лозенец ", Конституционен съд " Странджа ", Конституционен съд " Ихтиман " и Конституционен съд " Петрич " в интервала 2015 - 2016 година бяха инсталирани по два елемента на станциите " Странджа " и " Лозенец " и по един - на станциите " Ихтиман " и " Петрич ". За реализацията на тази част от плана " Булгартрансгаз " ЕАД влага 220 млн. лева, се споделя още в известието на държавния пресцентър.

Разширението на газохранилището " Чирен " е основно за енергийната ни диверсификация и за либерализацията на пазара. То ще даде опция да съхраняваме големи количества природен газ, доставен на конкурентни цени.

Това е декларирал министър председателят Бойко Борисов по време на видеоконферентната гала за подписване на контракта за планиране на надземните уреди на газовото вместилище " Чирен ", които са част от огромния план за разширение потенциала на газохранилището, оповестяват от държавния пресцентър.

По думите на Борисов построената досега инфраструктура дава опция газът да се транспортира във всички направления. Всичко това ще носи облага на страната, то е 100 % благосъстоятелност на България и обезпечено ще остане такава, до момента в който ние управляваме, счита Борисов.

Договорът на стойност от близо 5,3 млн. лева беше подписан сред представители на " Булгартрансгаз " и на изпълнителя " ПГХ Чирен инженеринг " ДЗЗД, в който вземат участие сдружения от Германия, Словакия и България. В рамките на идващите 10 месеца изпълнителят ще има за задача да създаде капиталовият план за построяването на надземната част за разширението на газохранилището, която включва нова компресорна станция с прилежащи уреди, газо-измервателно оборудване, възли за сепарация, затопляне и осушаване и други, се сподели в известието. " От през днешния ден започваме да следим периодите, неотстъпчиви сме, в България се строи на цялостни обороти ", е допълнил Борисов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР