Години наред България играе предпазлива двойна игра, като се опитва

...
Години наред България играе предпазлива двойна игра, като се опитва
Коментари Харесай

Политико: Войната в Украйна показа влиянието на Кремъл в България

Години наред България играе внимателна двойна игра, като се пробва да балансира сред Изтока и Запада и да не ядосва Москва, написа Боряна Джамбазова в,посветена на страната ни. Тя е озаглавена „ Войната в Украйна демонстрира до каква степен стига прегръдката на Кремъл “.

Статията стартира с тържествата на 3 март на връх Шипка, където министър председателят Кирил Петков отиде макар апела празникът да бъде бойкотиран. Мятането на снежни топки по Петков е трябвало да се чака, написа „ Политико “.

Докато съветското навлизане в Украйна на 24 февруари сплоти Европа в осъждането на войната, то изостри старите разделения в България сред политиците и обществото.

Само дни след започването на боевете в Украйна Петков трябваше да уволни министъра на защитата – някогашен бригаден военачалник, който повтори като папагал думите на Владимир Путин за спора като за „ интервенция “, а не „ война “, и загатна, че България би трябвало да остане неутрална, въпреки да е членка на НАТО. Макар да пристигна на власт през декември 2021 година с обещанието да тръгне по по-западна траектория, Петков би трябвало да ръководи в коалиция с Българска социалистическа партия – наследничката на обвързваните с Москва някогашни комунисти, които не смеят да поддържат наказания против Путин.

Не стигат тези проблеми за новия водач, а от горната страна на всичко България е залята с проруска дезинформация, която хвърля върху Съединени американски щати виновността за нахлуването в Украйна. В връзките с Русия и личните си симпатизанти Петков договаря лабиринт.

Връзките сред Русия и България, която е член и на Европейски Съюз, и на НАТО, са дълбоки, като двете страни имат исторически, религиозни и културни връзки. По време на комунизма свръхтесният съюз на България с Москва й докара прозвището „ 16-та република “ на Съюз на съветските социалистически републики. Дори след рухването на Желязната завеса доста хора, свързани със остарелия режим и неговите секрети служби, останаха част от българския хайлайф. Ширещата се корупция по високите етажи и олигархичните връзки с държавното управление разрешиха на Москва да се възползва още повече от тези връзки.

Поради съветското въздействие в България някои хора виждат балканската страна като троянски кон в Европейски Съюз.

„ Нивото на съветското въздействие в България е несъизмеримо и прави страната мощно уязвимо, - съобщи Руслан Стефанов, прорамен шеф на лазирания в София Център за проучване на демокрацията. - Конфликтът извади тези остарели разделения на предна линия. “

Партиите от целия политически бранш се стремят да стъпват на пръсти по тематики, свързани с Русия, и не вършат нищо, което би разгневило Кремъл.

Бившият министър председател Бойко Борисов, доминирал в българската политика предз по-голямата част от миналото десетилетие, се специализира в вървене по въже сред лоялността към Европейски Съюз и НАТО, от една страна, и поддържането на другарски връзки с Путин, от друга. През 2010 година, когато Путин посети София, той освен подписа газова договорка – по-късно анулирана – само че и си потегли от страната с двумесечно кученце, трансформирало се в голяма каракачанска овчарка, специфичен подарък от Борисов.

Енергетиката от дълго време е главен детайл от лоста на Русия и Петков упорства всички последващи наказания, което ще й бъдат наложени поради Украйна, да разрешат на България изключение в ограничението на закупуването на нефт и газ. Западни дипломати от дълго време се жалват, че съветски енергийни колоси като „ Лукойл “ и „ Газпром “ имат прекомерно огромно въздействие в България и пречат на газовата диверсификация. Така да вземем за пример в продължение на години София бе упреквана, че се бави с построяването на газов интерконектор на границата с Гърция, който иб разрешил на Югоизточна Европа да прекъсне зависимостта си от Русия и да получава доставки през Турция от Азербайджан, Близкия изток и Централна Азия.
Червени линии на Червения площад
Войната в Украйна възпламени пожари, които Петков би трябвало да угаси.

Няколко дни преди театъра на Шипка Петков уволни министъра на защитата Стефан Янев, откакто той направи спорни изказване за нападението против Украйна. Изказването на Янев провокира неодобрение в обществените мрежи и докара до претенции за оставката му, само че не за първи път изявления провокираха несъгласия. През предходната година той се изрече срещу разполагането на войски на НАТО в България, а през януари посъветва българите да не четат ак непознати медии отразяват възходящото напрежение сред Русия и Украйна, довело до нахлуването.

Докато Петков намерено осъди войната, той се оказа в неуместна позиция по отношение на съдружниците си от Българска социалистическа партия.

Вътрешни боричкания в обединението избухнаха и откакто Путин стартира нападението против Украйна на 24 февруари. В София Народното събрание одобри декларация, осъждаща войнаата. След многочасови диспути социалистите не поддържаха частта за глобите. Единствената друга партия, която не подписа декларацията, е „ Въраждане “ – извънредно дясна съгласно „ Политико “ партия, която сега е измежду най-гласовитите поддръжници на Кремъл. Не е изненада, че водачът й Костадин Костадинов има прякора Копейкин, на съветската монета.

„ Това, което виждаме в този момент, е в наръчника на Кремъл, - споделя Руслан Стефанов. - Русия стана алена линия, която обединението не може да прекрачи. “

През 2016 година организацията на Стефанов разгласява изследването „ Наръчникът на Кремъл “, което сподели обсега на съветското въздействие в страната и съгласно което обвързваните с Москва вложения са над 20 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната.

Докато напрежението в ръководещата коалиция е високо, политическите наблюдаващи не чакат съществени разтърсвания в кабинета.

„ Не считам, че социалистите ще отидат прекомерно надалеч, - сподели Димитър Бечев, учител в Оксфорд. - Те са прекомерно наясно, че едни последващи избори могат да понижат още повече поддръжката за тях. “

На 18 март България дружно с Латвия, Литва и Естония изгониха общо 20 съветски дипломати. По същото време съветската посланичка в София предизвести държавното управление да не изпраща военна помощ в разгара на утежняването на връзките сред посолството и българските управляващи.

Въпросът за военната помощ слага Петков в невъзможност – позицията на София е, че ще даде филантропична, само че не военна помощ на Киев.

Президентът Румен Радев – някогашен командващ Военновъздушни сили, номиниран в миналото от Българска социалистическа партия, също, наподобява, държи на метода на снишаването, когато става дума за Русия. Но за разлика от Янев, който назначи предходната година за длъжностен министър председател, той не бяга от това да назовава съветската офанзива против Украйна „ война “. Той даже побърза да я осъди.

След нахлуването на 24 февруари обаче Радев деликатно сортира думите си за спора и постоянно прибягва до двусмислена изразителност. Той изрази опасения от резултата, който глобите против Русия биха могли да имат върху българската стопанска система – нещо, което постоянно повтарят социалистите.

„ Радев е добър барометър на публичните настроения, - разяснява Бечев. - Той съумя да откри средата сред изявлението на избрана рецензия, без да влиза конфликт с проруските си поддръжници. “

Радев, който бе избран отново за втори мандат през ноември 2021 година, се откри в небрано лозе, когато на избирателен спор обяв Крим за съветски. Според някои анализатори това изявление бе ориентирано към проруските гласоподаватели. Изказването провокира предизвика рецензии и принуди кабинета му да пусне редица изказвания, деклариращи, че анексията на Крим е в нарушаване на интернационалното право

Петков осъди съветското навлизане, само че към момента е заставен да прави някои отстъпки пред съдружните сътрудници. България бързо затвори небето си за съветски самолети, само че не бърза да пусне войски от НАТО на своя територия, както направиха други страни. София предложи на Киев хувманитарна помощ, само че не и оръжие.
Изпадане в недружелюбност
Гневът от войната накара някои прогресивни и прозападни гласове да възобновят настояването за унищожаване на монументи от комунистическата ера, свързани с Москва.

Някои изтъкнати общественици стачкуваха даже против статута на 3 март като народен празник и даже намекнаха за замяната му с друга значима за българската история дата.

„ Изборът на 3 март за народен празник е насмешка с националната ни еднаквост “, счита Ивайло Дичев – културен антрополог, в намерено писмо до българското държавно управление.

Но доста българи се отнасят благосклонно към Русия. Одобрението за Русия в България е най-високо в Европейски Съюз – 73 на 100 съгласно изследване на групата „ Пю “ от 2019 година

Бечев приказва за „ елементарни българи, които поддържат Европейски Съюз, карат „ Фолксваген “, само че гледат с положително око на Русия “.

49-годишният електротехник Пламен Стайков споделя, че не е тъкмо „ почитател на Путин “, само че се възхищава от прокремълската партия „ Възраждане “. Той е уверен, че Съединени американски щати са провокирали войната в Украйна.

„ След две години на така наречен пандемия какъв по-добър метод за печелене на пари от продажбата на оръжие? “, споделя той.

Стайков не утвърждава решението на България да поддържа глобите на Европейски Съюз против Русия и се притеснява от последствия:

„ Този кабинет ни вкарва във война. Има непознати наемници. Кои сме ние, че да постановяваме наказания на Русия? Те имат право да се самоотбраняват. Когато ни отрежат газа и петрола, какво ще вършим? “

В обществените медии разделянето е надълбоко, а страстите – мощни. Редом с профилни фотоси, украсени със синьо-жълтите цветове на украинското знаме, доста съветски тролове славят Путин и повтарят опорните точки на Кремъл за войната която назовават „ специфична военна интервенция “, или за теорията на конспирацията, че спорът е провокиран от Съединени американски щати, или че Вашингтон е оказал помощ на Киев в създаването на биологични оръжия.

България е плодородно опитно поле за съветската агитация и теории на конспирацията от години.

„ Отдавна страдаме от бремето на съветската агитация. Така че има солидна база, върху която разцъфтяват тайните теории за войната, - споделя Руслан Стефанов. - Най-лошото е, че доста българи употребяват дезинформацията, без даже да я слагат под подозрение. “

Експерти обаче предсказват, че войната на Кремъл в Украйна може да накара симпатизантите на Русия да премислят лоялността си. Проучване на „ Алфа рисърч “, направено единствено 4 дни след съветското навлизане в Украйна, сподели, че утвърждението за Путин в България е спаднало на 32 на 100 спрямо 55% през юли 2021 година

Боряна Димитрова от „ Алфа рисърч “ посочи, че известността на Путин в България ще понесе сериозен удар.

„ Българите виждат Путин като самоуверен, мощен, съдбоносен водач, който е подготвен да се опълчи на Запада и Съединени американски щати като международна мощ. Но нахлуването в Украйна бе пряк удар против Европа и мнозина ще го видят като опасност “, счита тя.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР