Годината под знака на руско-африканските отношенияПрез последните дни южноафриканските медии

...
Годината под знака на руско-африканските отношенияПрез последните дни южноафриканските медии
Коментари Харесай

Русия - Южна Африка в контекста на световната политика

Годината под знака на руско-африканските връзки

През последните дни южноафриканските медии са в тресчица. Парадоксално, само че факт: в страната няма нито един държавен вестник и нито един държавен ефирен канал. Всъщност държавен ефирен канал има, само че той... въобще не отразява позицията на държавното управление: той е държавно финансиран и действително подлага на критика държавното управление по най-жесток метод. С една дума, всички южноафрикански медии са опозиционни.

Какво аргументи треската?

Началото на годината беше наситено със събития. Изборната конференция на ръководещата партия Африкански народен конгрес (ANC), на която Сирил Рамапоса беше избран отново за водач на партията (и затова ускори позицията си за преизбиране като президент на страната), нямаше време да завърши, като стартира нова поредност от значими политически събития. Този път с присъединяване на Русия.

Първо, преди малко беше оповестено взаимно военноморско обучение сред Южна Африка, Русия и Китай. На второ място, на 23-24 януари се организира визитата на министъра на външните работи на Русия С.В. Лавров. Трето, Република Южна Африка пое отговорностите на ръководител на БРИКС и неотложно разгласи за поканата на президента на Русия в страната. Всичко това развълнува южноафриканските медии. Дори единствено споменаването на Русия като " другар " от южноафриканския външен министър провокира нервност в медиите.

Честно казано, би трябвало да се означи, че цялостното опълчване на медиите не значи, че южноафриканската държавна телевизия единствено подлага на критика държавната политика. Приятелството с Русия получава забележителна поддръжка в обществото. Положителните оценки за Русия обаче могат да звучат единствено като една от гледните точки, която е принудена да пробива през дебелите пластове на „ непознатите предавания “ на западната агитация, препредадавана постоянно от „ самостоятелните “ малките екрани.

Визитата на С.В.Лавров

Посещението на съветския външен министър беше доста сполучливо. По време на диалозите с министъра на външните работи на Южна Африка Н. Пандор особено внимание беше отделено на съдействието в енергетиката, като особено беше маркирано, че тази сфера ще включва нуклеарната енергетика. Други обсъждани въпроси включват просвета и технологии, превоз, съдействие в проучването на космоса...

На взаимната конференция Н. Пандор акцентира, че позицията на Южна Африка не се е трансформирала. Тя отхвърля натиска върху страната и изскването да осъди дейностите на Русия и да се причисли към глобите и счита, че решението на спора в Украйна е в дипломатическата повърхност. При това Южна Африка е подготвена да постави старания тук.

Между другото, заслужава да се означи, че неотдавна се организира среща на работната група на Междупарламентарния съюз по обстановката в Украйна, която беше управлявана от ръководителите на Федералното заседание на Русия и Националното заседание на Народното събрание на Южна Африка.

От 17 февруари до 27 февруари в региона на пристанище Ричардс Бей (на брега на Индийския океан) ще се проведат взаимни военноморски учения MOSI II, в които ще вземат участие военни /военноморски/ елементи на три страни: Южна Африка, Русия и Китай. Това е второто обучение от този формат. За първи път те се организираха през ноември 2019 година в Кейптаун.

В същото време би трябвало да се означи, че южноафриканските медии въобще не се развълнуваха, когато Южна Африка взе участие в взаимни военни учения със Съединените щати, учения с Франция, взаимни междуафрикански военни учения с Англия.

Южноафриканското председателство на БРИКС

От януари председателството на БРИКС мина към Република Южна Африка. По традиция председателството на ЮАР е на африканска тема. Този път тематиката беше „ БРИКС и Африка: партньорство за интензивен напредък, стабилно развиване и приобщаващ мултилатерализъм “.

Неслучайно точно от устата на южноафриканския дипломат в Русия Мзувукила Макетука прозвучаха имената на новите претенденти за БРИКС, по-специално на три африкански страни: Алжир, Египет, Нигерия. Посланикът на ЮАР в Москва означи, че въпросът за приемането на нови членове ще бъде един от целите на Южна Африка.

Между другото, по-рано интерес към БРИКС (по-специално във формата БРИКС+) демонстрираха и други страни на континента, по-специално Гвинея. След държавния прелом в Гвинея обаче няма информация за желанията на новото държавно управление във връзка с БРИКС.

Отношенията сред Южна Африка и Русия в подтекста на международната политика

Активното развиване на връзките на Южна Африка с Русия протича на фона на не по-малко дейните Съединени щати. Например преди няколко седмици се организира африканско-американската среща на върха и по едно и също време с визитата на С. Лавров министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън беше на посещаване в Южна Африка. Йелън не е " елементарен " министър на финансите: през последния четвърт век тя е в управлението на Федералния запас на Съединени американски щати (първо като заместител, а по-късно като ръководител на управителния съвет на Фед).

Посещението в Южна Африка приключи африканското турне на Йелън, което включваше още Сенегал и Замбия. Южноафриканският стадий от това турне наподобява като главната дестинация. Предвидена е среща с президента на RSA С. Рамапоса.

Основният въпрос в дневния ред на диалозите сред министъра на финансите на Съединени американски щати и президента на RSA е така наречен енергиен пренос /преход/. Съединени американски щати деиндустриализират освен Европа, само че и Южна Африка. Енергийният пренос допуска преход към вятърни централи и слънчева сила, които апропо не би трябвало да се свързват със съществуващите енергийни източници, а да ги заменят.

След като южноафриканският съд анулира съглашението с Русия за нуклеарната енергетика, стартира нов стадий - премахването на енергетиката, основана на въглища. И двата източника на сила са от изключително значение за стопанската система на Република Южна Африка, най-малкото заради повода, че находищата им /при това богати/ се намират в самата Южна Африка. Те са в основата на независимото икономическо развиване на страната.

* * *

2023 година дава обещание да премине значително под знака на руско-африканските връзки. В допълнение към гореспоменатата африканска тематика на БРИКС, през идната година се чакат редица значими събития. Първо, приготвя се нова редакция на „ Концепцията за външната политика на Русия “ (според някои информации Африка ще бъде посочена като един от целите на външната политика на Русия). Второ, втората среща на върха Русия-Африка би трябвало да се организира в Санкт Петербург през юли.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР