Годината е 1961-ва и на снимачната площадка на Какво се

...
Годината е 1961-ва и на снимачната площадка на Какво се
Коментари Харесай

Сюзън Сарандън срещу Джесика Ланг или враждата на века

Годината е 1961-ва и на снимачната площадка на „ Какво се случи с Бейби Джейн? “ се срещат двете най-велики актриси на Холивуд – Джоан Крофърд и Бети Дейвис . Двете се ненавиждат неистово и си вредят с обсег, заслужен за примадони от златната епоха на Холивуд. За техните конфликти и интриги се носят митове и до през днешния ден. Тази пролет следва да забележим всичко това в минисериала „ Вражда “, в който функциите на двете тогавашни митове се извършват от две настоящи такива. Сюзън Сарандън се превъплъщава в облика на Бети Дейвис, а Джесика Ланг – в този на Джоан Крофърд.

Бети и Джоан са същински звезди, каквито в киното от дълго време към този момент няма. И двете са родени при започване на предишния век, като за отбелязване е, че Джоан Крофърд успявала да крие възрастта си до края на живота си – и до през днешния ден се спори през коя година е родена. И двете произлизат от дребни градчета, и двете се снимат в киното под псевдоним, сменят по няколко съпрузи и се борят за кариерата си по всевъзможен начин във време, когато студиата изцяло ръководят актьорите, а дамите нямат работа в тази специалност след 40-годишна възраст. Може би точно нещата, които ги свързват, водят до тяхната ненавист. През целия си живот Джоан Крофърд отговаряла персонално на всички писма от фенове, което й отнемало голяма част от времето. Джоан Крофърд се ражда под името Люсил Фей Лесюр на 23 март някъде сред 1904 година и 1908 година Мечтата й била да стане танцьорка, само че попадайки в Холивуд, незабавно била наета с непрекъснат контракт и през 30-те години не отстъпвала по популярност на Грета Гарбо и Марлене Дитрих. Започнала да се снима в нямото кино, само че смяната към озвучени филми била добре пристигнала за нея, тъй като имала доста хубав бездънен глас.

Джоан Крофърд не била най-великата актриса на своето време, само че се снимала толкоз доста, била извънредно елегантна и стилна, че несъмнено останала като знак на онази ера . Тя била много ексцентрична. През целия си живот отговаряла персонално на всички писма от фенове, което й отнемало голяма част от времето. Не прибирала отговор единствено на съучениците си от гимназията, които я тормозели в учебно заведение.

През 1942 година се съгласила да замести Карол Ломбард на фотоси, след гибелта на Карол в злополука. Хонорара за тази роля Джоан превела на Червения кръст и мигновено уволнила сътрудника си, който си удържал полагаемите 10%. Тя имала фикс идея за непорочност и си миела ръцете на всеки 10 минути , пушела единствено от пакет с цигари, който не е докосван от различен, и постоянно сама миела банята, даже в най-луксозните хотели. Последният й (четвърти) брачен партньор бил президент на PepsiCo и тя спряла да се снима в киното, с цел да работи в компанията, където останала до гибелта си, непрекъснато обикаляйки страната с 15 куфара тоалети. Бети Дейвис не била красива по общоприет метод. Когато пратили водач да я прибере от гарата, той се върнал самичък, тъй като от влака не слязла нито една жена, наподобяваща на кинозвезда. Бети Дейвис е родена през 1908 година и с право е считана за една от легендите в специалността. Тя е първият човек в киното, номиниран 11 пъти за премията „ Оскар “ , като сред 1939 година и 1948 година била номинирана безусловно всяка година! Тя е основната актриса във кино лентата „ Всичко за Ева “, който дружно с „ Титаник “ и „ Ла ла ленд “ е с 14 номинации за „ Оскар “ – единствено три такива кино лентата има във към този момент 89-годишната история на премиите.

Бети Дейвис не била красива по общоприет метод и е известно, че когато от киностудиата пратили водач да я прибере от гарата, той се върнал самичък, тъй като от влака не слязла нито една жена, наподобяваща на кинозвезда. Затова пък Бети имала стоманен дебелоглав и сложен темперамент. Тя отстоявала правата си в студиата „ Уорнър “ толкоз настойчиво, че я наричали „ четвъртия брат Уорнър “. През 1935 година тя даже дала братята Уорнър под съд и по този начин ги принудила да й дават подобаващи функции на мощни, борбени дами. През 1961 година и двете актриси към този момент от дълго време не били в първа младост и не можели да се похвалят с обилие от функции. Бети Дейвис даже пуснала публикация във вестника: „ Търся работа “. По-късно казвала, че е наета във кино лентата по тази публикация. Историята във кино лентата, разказващ за омразата сред две сестри, била в унисон с настроението на снимачната площадка. Може би по тази причина филмът се получил толкоз безапелационен. Бети Дейвис още веднъж била номинирана за „ Оскар “, а Джоан Крофърд на всички места агитирала против тази номинация.

Джесика Ланг и Сюзън Сарандън са по едно и също време поласкани и ужасени, че влизат в кожата на толкоз популярни облици. Двете признават, че изключително мъчно е било пресъздаването на сцените от кино лентата за Бейби Джейн, тъй като е трябвало да наподобят изцяло жестовете и гласовете на Бети и Джоан. Сюзън Сарандън слушала записи на Бети Дейвис седмици наред. Резултатът без подозрение ще е незабравим и нямаме самообладание да го забележим!

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР