Годината е 1956. Елвис Пресли вече се е превърнал в

...
Годината е 1956. Елвис Пресли вече се е превърнал в
Коментари Харесай

Как Елвис популяризира ваксинирането и нужна ли е тази тактика срещу К-19? ВИДЕО

Годината е 1956. Елвис Пресли към този момент се е трансформирал в фантазията на всяко едно момиче в Америка, а първият му албум към този момент е безспорен феномен, написа.

На 28 октомври той взе участие в "Шоуто на Ед Съливан ", където извършва Hound Dog и танцува по този начин, както единствено той може. Жените в публиката крещят толкоз мощно, че гласът на Краля на рока едвам се чува. Но това осъществяване надалеч не е най-важното нещо от довечера.

Преди да излезе на сцената, феновете в цяла Америка гледат по какъв начин Елвис Пресли се... имунизира. В народен ефир той си слага имунизацията против полиомиелит.

На идващия ден тази сцена е на първите страници във всички вестници, а задачата е реализирана - доста младежи и по-възрастни хора, които допреди ден са вярвали, че не са в риск от детски паралич, вземат решение, че е належащо да се имунизират, с цел да предотвратят разпространяването на рисковата болест.


Полиомиелитът е вирусно заболяване, което се разраства в Съединени американски щати през 40-те години, убивайки хиляди деца и парализирайки десетки хиляди. И тогава, както и в този момент, органите по публично опазване на здравето постановяваха карантина, защото се показваха голям брой огнища, родителите били призовани да държат децата си вкъщи, пътуванията сред градовете също били лимитирани.

Националната фондация за детски паралич, известна в този момент като "Маршът на Даймс ", взема решение да трансформира битката с полиомиелита в своя идея номер едно, като по едно и също време акцентира неговата заплаха, само че и лечимостта му.

Те включват и президента Труман в борда на шефовете си, а с помощта на работата на доста разнообразни учени, най-известният от тях - доктор Джонас Салк, в последна сметка създават и ваксина.

Полиомиелитът към този момент можел да бъде погубен, само че единствено в случай че задоволително хора си слагат имунизацията.

Но, както и в този момент, по този начин и тогава, е имало проблем - не всички са уверени, че би трябвало да се имунизират. Въпреки че децата били ваксинирани, младежи и младежи вземат решение, че не са изложени на риск от полиомиелит, тъй че не си слагат имунизацията, а по този метод полиомиелитът остава ендемичен. Тогава на помощ се притичва самият Елвис Пресли.

Сега единствено няколко крачки ни разделят от това да имаме всеобща ваксина против COVID-19, с помощта на невижданите старания на голям брой учени. Но с цел да се стигне до едно бъдеще без подлата болест, ще е належащо освен превъзмогване на обилни логистични проблеми, само че и увещание на скептично настроената и обезпокоена общност, която не има вяра, че има потребност от ваксина.

"Ще ни би трябвало освен един Елвис, а цяла звездна група, с цел да свършим това ", споделя доктор Сандра Куин, ръководител на Катедрата по фамилни науки в Университета на Мериленд, пред NPR през август.

Тя планува акция за разпространение на имунизацията, която може да включва хора от локални и държавни здравни отдели, CDC, а в идеалния случай - цивилен водачи, религиозни водачи, звезди. "Ако всички те излязат и кажат, че са получили имунизацията и за какво са го създали - ще оказват помощ ", изяснява тя.

Лидерството и интензивността на звездите могат да бъдат надценени, само че има моменти, в които известни хора, на които обществото има вяра, могат да трансформират всеобщото мнение по метод, жизненоважен за публичното богатство. Ваксината против COVID-19 е един подобен случай.

Всички някогашни президенти - Обама, Буш и Клинтън, споделиха, че ще одобряват имунизацията обществено, което е отлично, само че ще би трябвало да се направи доста повече от това.

Не би трябвало да е толкоз мъчно, само че, за жалост, има доста отрицателни фактори, които основават рисков песимизъм по отношение на идната ваксина.

Най-големият от тях е суматохата против имунизацията - тя е необятно публикувана както отляво, по този начин и отдясно. Проучване на CNN през октомври сподели, че броят на американците, които декларират, че ще одобряват ваксина против ковид, е намалял от май. Броят на хората, които биха приели имунизацията в Европа, също не е изключително огромен.

За да победим в действителност вируса, голямо болшинство от хора би трябвало да се имунизират. В противоположен случай ще стигнем до обстановка, при която имунизираните хора ще имат имунитет, само че заболяването ще остане ендемична измежду популацията.

Това е по-добре от пандемия, само че даже 95% ефикасна ваксина не е 100% ефикасна и някои хора въпреки всичко няма да придобият имунитет заради дефицити на имунната система или други усложняващи фактори.

След като Елвис Пресли се имунизира при Ед Съливан, броят на хората, които желаят имунизация, скача внезапно. Като звезда Краля на рока бил инструмент за разпространение на основното обръщение за публичното здраве.

През тази пандемия към този момент видяхме силата на звездите, които трансформират настройките към COVID-19 към по-добро. Във всички ужасни предизвестия, идващи от учените, липсваше въздействието на Том Ханкс и брачната половинка му Рита Уилсън, които оповестиха, че са хванали вируса през една съдбовна сряда през март. НБА приключи всичките си мачове същата нощ. Изведнъж доста повече хора одобриха болестта съществено.

Ще се нуждаем от солидна инфраструктурна и логистична акция, с цел да получим имунизациите там, където би трябвало, само че тогава хората ще би трябвало да желаят да се имунизират.

Именно тогава ще пристигна времето да оказват помощ известните персони. Обама, Буш и Клинтън ще тръгнат първи на комплицираната задача. Но съгласно историка Дейвид Пери от CNN, най-голямо влияние ще окаже гледката по какъв начин Тръмп се имунизира. Може би е добър знак, че Иванка Тръмп разгласява новината за желанията на останалите някогашни президенти и разгласи, че я приветства.

Всъщност всеки политик би трябвало да е подготвен да сложи имунизацията пред обектива на камерата, с цел да убеди своите гласоподаватели, само че най-важна роля биха оказали звездите от разнообразни сфери, като музика, баскетбол и даже рали състезатели от NASCAR и Формула 1.

Бионсе и Джей Зи, Тейлър Суифт, момчетата от BTS, Леброн Джеймс, Том Брейди, всички те са нужни, защото към този момент не живеем в света от 50-те, когато единствено една звезда е нужна, с цел да промени желанието на цяла една нация.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР