Година след началото на войната в Украйна възстановиха 25-етажния блок

...
Година след началото на войната в Украйна възстановиха 25-етажния блок
Коментари Харесай

В Киев: Възстановиха многоетажен блок, уцелен от ракета

Година след началото на войната в Украйна възвърнаха 25-етажния блок в Киев, който беше ударен от съветска ракета при започване на нашествието. Сега постройката е още веднъж обитаема.

Около 9 часа сутринта на 26 февруари 2022 година съветска ракета удря 25-етажния блок, покрай центъра на Киев. Ракетата се врязва под ъгъл и унищожава  шест жилището сред 18-ия и 21-вия етаж. По знамение няма жертви, защото огромна част от жителите са се евакуирали, а тези, които са останали в постройката, са спазили правилото да употребяват пространства на най-малко 2 стени разстояние от фасадата. 

" На третия ден от войната ни удари ракета, никой даже не можеше да си намерения, че ще бомбардират кротичък град. Но това се случи. Сега към този момент виждаме, че за руснаците да нападат жилищни здания, лечебни заведения или театри се превърна в норма ", счита жителката на блока Олена Чумакова.

Олена Чумакова е гражданин на постройката и член на инициативната група за възобновяване на високия блок. Разказва, че след ракетния удар съвсем всички поданици на постройката са я напуснали, смятайки, че е прекомерно рискова, а и тъй като в първите дни в нея няма вода, ток и парно. Собствениците на жилищата стартират сами да разчистват отломките. Успяват да съберат над 50 000 $ от дарения и постройката е укрепена със стоманени структури, които подпират горните етажи.

" Никой не вярваше, че постройката ще бъде възобновена. Но през май беше утвърден планът и стартира реконструкцията. През цялото време живеехме на градежа, само че никой не се оплака. Много искахме да се възвърне топлоподаването преди зимата. Така и стана, макар че не вярвахме в това. Затова не би трябвало да се предаваш, би трябвало да имаш вяра и религия ", сподели Чумакова.

Общината в Киев също се ангажира, като поема останалите разноските за цялостното възобновяване на блока. След проучване на постройката строителните специалисти вземат решение, че етажите над ракетния удар са прекомерно повредени, по тази причина са разглобени и отстранени, по-късно са построени още веднъж. Ремонтът се прави оценка на близо милион и триста хиляди $.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР