Година след началото на войната в Украйна Европа се освобождава

...
Година след началото на войната в Украйна Европа се освобождава
Коментари Харесай

ЕС пред ново изпитание - преодоляване на зависимостта си от руското ядрено гориво

Година след началото на войната в Украйна Европа се освобождава от зависимостта си от съветските въглища, газ и нефт, само че с нуклеарната сила нещата стоят по друг метод. Според Международната организация по енергетика (МАЕ) икономическите наказания на Европейския съюз против съветските въглища и нефт са трансформирали търговията вечно и са сложили Москва в " доста влошено състояние “. Вносът на въглища е паднал до нула, а вносът на съветски нефт по море е неразрешен. За съпоставяне през 2020 година Европейски Съюз е внесъл от Русия 54% от черните въглища, 40% от газа и 25% от петрола, означават в редакцията на изданието Politico, представено от.

С нуклеарната енергетика обаче обстановката се оказа по-трудна за Европейски Съюз както по исторически аргументи, по този начин и поради чисто на практика такива. Тъй като конкуренцията в световния нуклеарен бранш атрофира след Студената война, издигнатите от Съюз на съветските социалистически републики реактори в Европейски Съюз не престават да бъдат обвързани с създадено по поръчка гориво от Русия, оставяйки на Москва да играе основна роля в бранша. През 2021 година съветският държавен нуклеарен колос " Росатом “ достави на реакторите на Блока 20% натурален уран, както и услуги за превръщане и обогатяване на уран, съгласно Агенцията за доставки към Евратом (ESA). През същата година Европейски Съюз заплати на Русия 210 милиона евро за експорт на недопечен уран, спрямо 88 милиарда евро, които Общността е платила на Москва за нефт, акцентира Politico.

Според изследване на английския Royal United Services Institute (RUSI) предходната година цената на вноса на свързани с Русия нуклеарни технологии и гориво в международен мащаб е надхвърлил един милиард $ в Словакия, Унгария и Финландия. Въпреки че доставките на уран от Русия могат да бъдат сменени с импорт от други страни в границите на една година, европейските страни с съветски нуклеарни реактори ВВЕР работят единствено с гориво, създадено в Русия. Към днешна дата на територията на Европейски Съюз работят 18 такива атомни електроцентрали.

Според източниците на изданието въпросът за глобите против нуклеарната промишленост в действителност е бил отстранен още преди да е почнало неговото " свястно разискване “. Най-яростният съперник е Унгария, една от петте страни, дружно със Словакия, България, Финландия и Чешката република, на чиято територия работят съветски реактори, за които към момента няма различно гориво. Както акцентира Politico, може да отнеме седем до 10 години, с цел да може " Росатом “ да бъде сменен в даването на услуги за превръщане и обогатяване на уран, поради обилни вложения в промишлеността.

Миналата година Финландия се отдръпна от договорка с Русия за създаване на атомна електроцентрала на западния бряг на страната, което провокира правосъдно дело от страна на " Росатом “. Но други страни не трансформират позицията си. По-рано този месец бе пуснат в употреба нов словашки реактор " Моховце-3 “, руски планиран ВВЕР, за който Русия ще доставя гориво минимум до 2026 година Междувременно Унгария задълбочи връзките си с Москва, като утвърди предишното лято строителството на още два реактора в атомната си електроцентрала " Пакш “, подкрепено от дълготрайно съглашение за заем от 10 милиарда евро, напомня Politico.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР