Година след началото на войната ние не сме по-близо до

...
Година след началото на войната ние не сме по-близо до
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Говорейки за мир, всяка от воюващите страни има предвид капитулация на другата

Година след началото на войната ние не сме по-близо до мира. Това значи, че или не сме се пробвали, или не сме съумели да го реализираме. И в двата случая се постанова преосмисляне на метода. Към момента имаме непрекъсната наклонност към ескалация. Навлезли сме в серпантина, която значи още война.

Това разяснява пред БНР Любомир Кючуков, дълготраен български посланик и шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки.

По думите му, удостоверение за изводите са и речите от тази седмица на Владимир Путин в Москва и на американския президент Джо Байдън в Киев. Въпреки разликите си, посланието им е: войната ще продължи до победа.

Обаче Русия не може да си разреши да загуби, а Украйна няма да бъде изоставена. До момента, съгласно всички военни специалисти, войната е релативно ниско софтуерна. Но и двете страни разполагат с доста спомагателен запас и могат да го активизират ако възникне опасност от проваляне.

„ Големият въпрос е до каква степен може да стигне мобилизацията на спомагателен запас, като се има поради, че и Русия, и съдружниците на Украйна разполагат и с нуклеарно оръжие - посочи Кючуков. - Амбицията „ до победа “ може да докара до дългогодишна, изтощителна война. Това е тежък сюжет, при който ще бъде изтощавана и Европа. Но въпреки това сюжетът наподобява прекомерно евентуален. “

Кючуков е уверен, че както всяка война, и тази е можело да се предотврати, и то само и единствено по политически път.

Но за жалост години преди войната сякаш опциите за разговор на процедура са били прекратени. А някои формати са употребявани като естрада за взаимни обвинявания, а не за търсене на взаимни решения.

„ За страдание, когато двете страни приказват за мир, те имат поради по-скоро условия за капитулация на другата. Русия под мир схваща признание на териториалното статукво сега, т.е. Крим и 4 области да бъдат приети за съветски - нещо, което не е допустимо. Украйна пък под мир вижда цялостно евакуиране на съветските елементи и интернационален арбитражен съд за виновниците отпред с съветското управление. Това на процедура изключва всевъзможни договаряния, т.е. мирът не минава през договаряния, което значи, че ние не вървим към мир “, сподели в умозаключение Любомир Кючуков.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР