Година след като Русия изтегли войските си от украинския град

...
Година след като Русия изтегли войските си от украинския град
Коментари Харесай

Херсон отбеляза една година от освобождението си от руските войски

Година откакто Русия изтегли войските си от украинския град Херсон, той продължава да е под непрекъснат обстрел. Въпреки това популацията му се е нараснало.

 
Хората се пробват да живеят, ние сме дружно с тях. Помагаме им да оцелеят под обстрел, тъй като е рисково да се живее тук. Предлагаме безвъзмездна евакуация за искащите. През последната година 41 000 души са напуснали града, измежду тях 5500 деца. Но все пак популацията на Херсон се усилва и в този момент наброява към 70 000 души спрямо 60 000 все още на освобождението.
Олександър Толоконников – прессекретар на регионалната администрация на Херсон

За да отбележат годишнината от освобождението, младата двойка Дмитро и Олена посети централния площад на града, държейки украинското знаме и признака на града – любеница. Направиха си и фотография.

 
В града не е безвредно, може би както на всички места, само че ние сме си вкъщи, не желаеме да вървим другаде. Опитваме се да живеем обикновено, да работим и да не напущаме родния си град.
Олена – жителка на Херсон

Не всички имат мотив за празнуване. Фермата на Владимир Мелникович е унищожена от съветска ракетна офанзива. По време на окупацията стопанството му е употребявано от съветските сили и той губи всичките си коли. Мелникович последователно се връща към ежедневния си темп на работа на полето.

Президентът Володимир Зеленски означи първата годишнина от освобождението на Херсон от съветска окупация, заявявайки, че то е „ въодушевило освен украинците, само че и целия свят “.

Изтласкването на съветските войски от Херсон при светкавичната контраатака на Украйна се трансформира в един от най-големите триумфи във войната. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР