Година след като подобри перспективата за България, международната рейтингова агенция

...
Година след като подобри перспективата за България, международната рейтингова агенция
Коментари Харесай

Fitch ревизира перспективата за България от положителна на стабилна

Година откакто усъвършенства вероятността за България, интернационалната рейтингова организация Fitch ревизира оценката си назад надолу от позитивна на постоянна. Агенцията остави неизменен кредитния рейтинг на страната - ВВВ в задгранична и локална валута, като съществени плюсове в очите на Fitch са остатъкът по настоящата сметка през последните четири години, стабилната фискална политика и ниската задлъжнялост.

Влошаването на вероятността за България се дължи на проверката на упованията за българската стопанска система тази година - от 3.2% растеж до 5.1% спад поради отрицателния резултат от ограничаващите ограничения против разпространяването на COVID-19 върху бизнес интензивността. " Въпреки че обстановката евентуално ще се усъвършенства през второто полугодие, прогнозите са подвластни на обилни опасности поради разрастващата се обстановка ", пишат от Fitch, като залагат на 4.2% растеж на Брутният вътрешен продукт в България през 2021 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Георги Ангелов от института " Отворено общество " отбелязва, че запазването на рейтинга на България в сегашната обстановка е значима разлика по отношение на рецесията от 2008 година, когато организацията намали оценката си от BBB на BBB- още преди страната да влезе в криза. " В настоящия случай, Fitch отбелязва, че България има история на постоянна фискална политика, външните финанси са здрави с дълготрайни остатъци по настоящата сметка, ниска външна задлъжнялост и огромни валутни запаси ", написа Ангелов.

Повече дълг

Експертите на Fitch обаче чакат утежняване на фискалната позиция вследствие на подхванатите фискални тласъци и икономическия спад в страната. Според сметките им бюджетният недостиг може да доближи 3.6% от Брутният вътрешен продукт към края на 2020 година, до момента в който оценката на Министерството на финансите е за 3%.

" Очаква се България да разгласи издаване на еврооблигации през май, макар че сега детайлности няма ", пишат от Fitch и залагат на общ размер издаден непознат дълг от 2 милиарда евро към края на годината, плюс още 1 милиарда евро през 2021 година

Така държавният дълг нараства с 8.1 процентни пункта до 28.5% от Брутният вътрешен продукт тази година по сметките на Fitch, което остава под медианата от 50% в сходни стопански системи от района.

ERM II към момента е на масата

Според рейтинговата организация процесът по едновременното влизане на България в ERM II и Банковия съюз не е анулиран, въпреки че евентуално няма да се случи до края на април, каквито бяха поръчките. " Fitch счита, че България е малко евентуално да извърши крайния период за края на април за довеждане докрай на нарастването на финансовия буфер на ПИБ ", пишат специалистите, само че прибавят, че вероятно закъснение едва ли ще заплаши процеса.

" По-положително е, че държавното управление наподобява по-решително поддържа процеса на присъединение към еврото спрямо по-рано тази година, когато министър председателят Бойко Борисов изрази подготвеност да забави процеса поради публичното мнение ", пишат от Fitch. Един от рисковете е, че присъединението на България може да не е приоритет за европейските институции поради пандемията, само че, в случай че напъните се възобновят, Fitch удостоверява готовността си да увеличи кредитния рейтинг на страната с една стъпка при присъединението към ERM II и с още една при приемането на еврото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР