Година, след като 12 момчета и техният треньор бяха заседнали

...
Година, след като 12 момчета и техният треньор бяха заседнали
Коментари Харесай

Момчетата, които бяха заседнали в пещера в Тайланд, дълбали съобщения по стените й

Година, откакто 12 момчета и техният треньор бяха заседнали в наводнена пещера в Тайланд, един от спасителите водолази се върна на мястото и откри трогателни известия, оставени от децата.

44-годишният Микко Паази бе изумен, когато откри имената на футболистчетата и думи като " изгубени момчета ", издълбани в стените на пещерата.

Водолазът бе един от 90-те, които избавиха децата и техния треньор, откакто извънредно мощен мусон ги сложи в капан в пещерата за 18 дни предишното лято.

Оказа се, че това бе една от най-опасните избавителни интервенции в историята.

" Беше извънредно прочувствено ", декларира Паази. " Открихме, че едно от момчетата си е издълбало адреса във фейсбук на стената на пещерата. Други надписи бяха " 13 изгубени момчета " и дати като 26-и юни ", сподели той пред The Sun.

Микко Паази е в Малта, когато схваща за новината за попадналите в капан в пещера момчета, които са на възраст сред 11 и 16 години. Като експерт по гмуркане с повече от 20 години опит, той знае, че може да помогне.

" Чувствах се по този начин, като че ли имам дълг ", споделя водолазът.

Когато на идващия ден каца в Тайланд, двама английски гмуркачи Ричард Стантън откриват младежите живи.

Но Микко изиграва съществена роля в избавителната акция. Първата му задача бе да се гмурка с аварийни кислородни резервоари за момчетата и техния треньор.

" Обаждах се на жена си всеки ден, само че за нея това беше пъкъл, тъй като ние бяхме в пещерата по 10-12 часа дневно. Тя много отслабна тогава ", споделя Паази.

" Шансовете да ги измъкнем бяха много дребни ", прибавя той. " Едно от огромните терзания беше по какъв начин да държим момчетата спокойни, защото ги издърпвахме през извънредно тесни тунели и отвори. Решението се оказа инжектиране на кетамин в мускулите на децата, с цел да ги успокои, преди да се насочат към тъмната и мътна вода ".

Водолазът си спомня, че най-страшно е било с първото момче, тъй като въобще не са знаели дали младежите имат задоволително сили да устоят. След като видели обаче, че се появяват балончета под водата, всички се обнадеждават.

Така гмуркачите съумяват да спасят дванадесетте момчета и техния треньор, останали в пещерата за повече от две седмици. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР