Годеницата на убития саудитски журналист Джамал Хашоги разказва в интервю

...
Годеницата на убития саудитски журналист Джамал Хашоги разказва в интервю
Коментари Харесай

Все едно ме убиваха отново и отново: годеницата на Джамал Хашоги разказва как живее след смъртта му

Годеницата на убития саудитски публицист Джамал Хашоги споделя в изявление за Би Би Си Арабик колко е била шокирана от убийството му и прикани всички забъркани да бъдат изправени пред правораздаването. 
 Хашоги щял да разкрие, че Рияд употребява химически оръжия в Йемен  Синът на убития публицист Джамал Хашоги отпътува за Вашингтон
Журналистът изчезна, откакто влезе в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, с цел да получи документи, нужни за женитбата му с турската му избраница.

Турските управляващи оповестиха, че той е бил погубен в консулството. Саудитска Арабия изначало отхвърляше, като твърдеше, че той е напуснал консулството. След това обаче удостовери, че той е бил погубен. По-късно беше намерено и тялото му. 

" Това беше доста необикновен случай и всички – тези, които са го поръчали, тези, които са направили това закононарушение, всеки, който е виновен за това ликвидиране, би трябвало да понесат последици. Разбира се, някой го е поръчал, само че ние желаеме всички забъркани да бъдат изправени пред правораздаването ", сподели Хатидже Дженгиз. 

На въпрос какво чака от турските управляващи и интернационалната общественост за следствието на убийството тя отговори, че Турция организира задълбочено следствие, което е съгласно упованията ѝ. 

" Политически, юридически и посредством медиите – те направиха всичко, което могат. Международната общественост, Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати би трябвало да поддържат Турция. Това не е политически въпрос. Това не е нещо, което Турция би трябвало да прави сама. Турция не би трябвало да се усеща сама. В последна сметка това е доста значима рецесия, която е и филантропична ", сподели Дженгиз.

Тя отговори и на въпроси за това по какъв начин се оправя след шока от случилото се. 

" Не мислехме, че Джамал е погубен. Беше голям потрес. Ние се готвехме да се оженим доста скоро и по-късно един ден се случва нещо такова и ти си в подобен потрес. Той влезе в консулството, само че не излезе оттова. Дори не си казахме сбогом. Ако някой почине, би трябвало да го видиш, с цел да можеш да приемеш гибелта му. Тук това няма да се случи. Не го видяхме, не знаехме какво се е случило с него. Докато Саудитска Арабия не разгласи публично гибелта му, аз продължавах да се надявам, че е жив. Но в този ден все едно ме убиваха още веднъж и още веднъж. Поне в края на живота си имаше до себе си някого, който обичаше. Може би това е минало през мозъка му в последните му минути. Намирам разтуха в това ", съобщи тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР