Гнойни пъпки по кожата се появяват заради остро възпаление на

...
Гнойни пъпки по кожата се появяват заради остро възпаление на
Коментари Харесай

Домашни средства за лечение на гнойни пъпки

Гнойни пъпки по кожата се появяват поради остро инфектиране на мастните жлези. То може да бъде породено от редица фактори, измежду които се открояват неприятна хигиена и отслабен имунитет. В резултат на инфектиране по кожата се образува акне.

Защо се появяват гнойни пъпки?

Гнойните пъпки съставляват остро инфектиране на мастните и потните жлези, най-често породено от бактерии.

По-податливи на този тип възпаления са диабетици, хора с неприятна диета, тези, които страдат от стомашни и чревни болести или са страдали от инфекциозни болести. Надраскването с мръсни нокти или четка, а от време на време даже и търкане с по-груб парцал също способства за образуването на пъпки по кожата.

Недостигът на есенциални мастни киселини, витамини В2 и В6, фолиева киселина и цинк покачва риска от остро инфектиране на мастните жлези.

Пъпките се появяват тук-там, където има окосмяване, най-често подмишниците, по задната част на шията, раменете, отвътре на бедрата, слабините и гениталиите, предмишниците и предната част на ръцете, постоянно на лицето и устните.

Пъпките са извънредно неприятни и мъчителни, а кожата към тях е зачервена и подута. Ако придобият продължителен темперамент, могат да бъдат симптом на отслабен имунитет.

Престоят на чист въздух и постоянната физическа интензивност са от огромно значение в битката с пъпките. Стресът би трябвало да бъде редуциран до най-малко.

Естествени средства за лекуване на гнойни пъпки

Както при други инфекции, лекуването включва възстановяване на имунитета. Необходимо е да се понижи приема на наситени “животински ” мазнини, захар, бяло брашно, газирани питиета, както и алкохол, цигари и кофеин. Можете да употребявате някои от изброените по-долу естествени средства, с цел да облекчите болката и да ускорите оздравяването.

Укрепване на имунитета и хигиена

За подсилване на имунитета природата предлага цяла гама от растения, измежду които се открояват: чесън, ехинацея, лимон, пресни плодове и зеленчуци, както и мед, пъстър прашец, прополис и пчелно млечице.

Нашите оферти са: смеси от чесън и лимон, както и мед и канела. Трябва да се спомене вярното поддържане на персонална хигиена и постоянна промяна на бельото и облеклата. Уверете се, че яките ви постоянно са чисти. Ако упражнявате във фитнеса, уверете се, че кожата ви не е в директен контакт с оборудването.

Топли балсами и компреси, които форсират узряването на пъпките

Топлите компреси със зелеви листа сполучливо извличат гнойта от пъпката. Зелевият лист би трябвало да се накисне във вряща вода за минута, след което да се охлади малко, да се увие в марля и да се постави върху проблематичното място. Повторете процедурата два или три пъти дневно.

Може да си приготвите топъл еликсир от лечебна ружа, червен бряст и репей. Накиснете две супени лъжици от сместа от тази билка във вряща вода и разбъркайте добре, с цел да получите гладка маса. Добавете няколко капки евкалиптово масло и по-късно, потопете парче марля в балсама. Направете превръзка и оставете да престои един час, след което сменете.

Лук

Лукът съдържа антисептични и противовъзпалителни субстанции. Отдавна е прочут измежду хората като мощно средство против разнообразни инфекции. Поставете парче лук върху болното място. По-добър резултат се реализира, в случай че го загреете на котлона. Намажете го с олио, поставете го върху пъпката, увийте с марля и оставете за една нощ.

Може да се употребява и мас от лук. Нарежете на ситно две глави лук и ги залейте със 150 мл олио, след което гответе на слаб огън до приемането на каша.

Нанесете този мас върху пъпката няколко пъти денем или го използвайте като компрес. Дръжте компреса най-малко 2 часа. Почистете с запарка от лайка и по-късно, намажете с мед.

Невен

Невенът е чудесно средство против доста кожни болести, без значение дали се употребява под формата на компреси или мехлеми. Чаят се предлага за вътрешна приложимост, защото след продължителна приложимост пречиства кръвта и по този метод оказва помощ за лекуване на инфекции.

Маслото от невен форсира циркулацията, което също способства за излекуването на кожни проблеми. Приготвя се доста просто, като пресни листенца от невен се наквасен в студено пресовано масло, след което би трябвало да престои няколко седмици.

Най-важното предписание при лекуването на пъпки е те в никакъв случай да не се изстискват, с цел да се предотврати разпространяването на инфекцията, а изключително рисково е изстискването на тези в региона на шията и главата.

Вижте още: Лечебно чесново масло

Върху тези, които не са се спукали, се слага парче чист плат, пропит с топла вода и се държи, до момента в който платът изстине. Тази процедура би трябвало да се повтори няколко пъти.

Ако пъпката се е появила на неловко място, може да се направи вана, към която се прибавят две шепи британска сол. Ако пъпката се спука, не се предлага да се къпете във ваната, с цел да не се популяризира инфекцията.

Официалната медицина при лекуването на пъпки употребява дезинфектанти и антибиотици, които се ползват локално, като от време на време се постанова приемането им през устата.

Кога да потърся здравна помощ?

Ако пъпките не изчезнат след няколко дни и изпитвате уязвимост, нараснала температура, нараснала сензитивност на кожата, увеличени лимфни възли, нощно изпотяване, е нужна здравна помощ.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР