Гнездо на щъркели в село Великан, община Димитровград е дом

...
Гнездо на щъркели в село Великан, община Димитровград е дом
Коментари Харесай

Село Великан - дом на рекордно много щъркелчета

Гнездо на щъркели в село Великан, община Димитровград е дом на рекордните седем дребни пернати от типа, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/.

За страната това е неповторимо по брой люпило от една двойка.

Най-често щъркелите снасят сред две и четири яйца, като има наблюдения и на шест дребни в едно гнездо. Цифрата от седем обаче е изключителна необичайност и до момента не е имало сигурни данни за сходен случай в страната, прецизират от Българско дружество за защита на птиците.

Информацията за необикновеното събитие е била предадена от локални хора, които сътрудничат на природозащитната организация. По техни данни тази пролет женската закъсняла със завръщането си с две седмици и двойката замътила по-късно от нормално. По време на мътенето различен мъжки навлязъл в територията им и се опитал да превземе гнездото. Седемте дребни щъркелчета в този момент са на възраст към месец и половина и след две седмици ще стартират първите им опити за хвърчене.

В село Великан Йовчо Делчев и Александър Александров са хората, които не престават да следят многочисленото щъркелово семейство и да наблюдават ориста му. Те слагат и изкуствени платформи за привличане на други фамилии щъркели в селото, показаха още от Българско дружество за защита на птиците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР