Гневът на главния прокурор Иван Гешев от протестите се стовари

...
Гневът на главния прокурор Иван Гешев от протестите се стовари
Коментари Харесай

Прокурорската колегия атакува Христо Иванов, ще се жалва от него в Европа


Гневът на основния прокурор Иван Гешев от митингите се стовари върху водача на „ Демократична България “ Христо Иванов.

Покурорската гилдия към Висш съдебен съвет имаше даседание през днешния ден и излезе с остра позиция, в която се показва „ паника от продължаващите злонамерени офанзиви против Прокуратурата на Република България, опитите за жестоко посягане върху независимостта и положителното име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, правилото за разделянето на управляващите и опитите за политически напън “.

Според " Правен свят " мотивите за декларацията на кадровиците са два. Първият се отнася до текста на българския публицист Борис Митов - „ Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой ревизира записван ли е скрито Бойко Борисов “, оповестен на 08 юли 2020 година на уеб страницата „ Свободна Европа “. В обявата са направени редица констатации и мнения по отношение на активността на прокурора от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова, които носят искрено отрицателна конотация. Сега Прокурорската гилдия декларира безапелационна и безусловна поддръжка към Боряна Бецова–прокурор от Софийска градска прокуратура, „ като споделя и се причислява към Декларацията на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България и позицията на Прокуратурата на Република България от 04.08.2020 година “

„ Считаме, че преднамереното, недобросъвестно показване на работата и кариерното развиване на прокурор Бецова, целящо основаване на внушения за зависимости и нарушение на конституционно открития принцип - прокурорът да се подчинява единствено на закона при реализиране на своите функционалности, засягат както положителното име и професионализма на прокурор Бецова, по този начин и престижа на Прокуратурата, върховенството на закона и доверието в правосъдната власт. В тази връзка показваме отчаяние от манипулативно показаната информация от журналиста Б. Митов “, написа в декларацията на Колегията.

Още по-тревожни, съгласно кадровиците, са систематичните и целенасочени опити на Христо Иванов - ръководител на Политическа партия „ Движение Да България “ за политически напън върху независимостта на прокуратурата и нейното дискредитиране пред българското общество и европейските сътрудници.

„ Отправените обвинявания за деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и искрено криминализиране на прокурорите, корист с пълномощия, политически задължения, манипулирани резултати от прокурорски инспекции, както и непозволените претенции за оставка на основния прокурор Иван Гешев, изчистване на Прокуратурата и повсеместен реподбор на прокурорите (практически представляващи лустрация) поругават независимостта и подронват престижа на прокуратурата и правосъдната власт. Тези изказвания са в цялостен контраст на демократичните полезности и правила на правовата страна, които политическото придвижване, представлявано от Христо Иванов, прокламира, че уверено пази. Призоваваме българските политици да не трансформират Прокуратурата на Република България в залог на почналата предизборна акция, както и да се въздържат от изказвания и дейности, с които накърняват независимостта на правосъдната власт и положителното име на българските магистрати “, споделят от Прокурорската гилдия.

„ Политическата изразителност и агитация не са средства за осъществяване на необятен спор и реализиране на професионален и публичен консенсус за нуждата от конституционна промяна на правосъдната власт и в частност на прокуратурата. Прокурорската гилдия изрично декларира, че в сходство с Конституцията на Република България и Закона за правосъдната власт, ще продължава да отстоява независимостта на Прокуратурата и правосъдната власт и ще инициира професионален спор с присъединяване на всички прокурори по отношение на използваните институционални механизми за противопоставяне на ескалиращите невиждани опити за политически напън и посягане против върховенството на закона, правовия реди положителното име на българските магистрати. Отправяме апел към управлението на Прокуратурата на Република България за образуване на национално заседание с присъединяване на административните ръководители, прокурорите и следователите, отдадено на тематиката „ Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед попречване на риск от тежко нарушаване на върховенството на закона според чл.7 от Договора за Европейския за съюз “. Изпращаме актуалната декларация на Европейската комисия, Европейския парламент, на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на Съединени американски щати в България и посолството на Обединено кралство Англия в България “, допълват кадровиците.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР