Гневът на Ани е малък и евтин, ала много важен

...
Гневът на Ани е малък и евтин, ала много важен
Коментари Харесай

Гневът на Ани или правото на аборт

" Гневът на Ани " е дребен и на ниска цена, но доста значим и полемичен филм, който минава безшумно по френските екрани, оценен е приблизително в IMDb, само че има премия в Локарно ( " Кан " за самостоятелното кино). Също по HBO MAX върви доста сходния, само че по-слаб американски " Обадете се на Джейн ". 

Внимание, спойлери!

Както знаят всички, които са чели нобелистката Ани Ерно (и гледали " Събитието " ), доникъде на 70-те във Франция абортът е неразрешен, което води до доста смъртни случаи и даже наказани лекари. Милата, нежна, цялостна, само че привлекателна, с щръкнал нос с кълбест връх, големи очи, сочни устни и стегнат бюст Ани (Лор Калами, доста известна и търсена в момента) работи във фабрика за дюшеци, омъжена е за стройния, неустрашим и обаятелен служащ Филип (Яник Шоара) и към този момент има две деца. Годината е 1972-ра и са основани стотици клонове на непокорни и бунтовни женски организации, които " нелегално, само че легално " оферират аборти, като се пробват да просветят и предизвикат управляващите. Понякога провеждат екскурзии до Холандия, където всичко е законно, само че трябват пари. Ани първо помята, а след това става главен член на организацията, стартира да оказва помощ при абортите и даже да ги прави (тогавашният американски способ е отлично пояснен и онагледен). 

Най-добрата й нова другарка е Моник (Розмари Стандли), има превъзходна изложба от пълнокръвни, колоритни и борбени женски облици и отдадени, смели и предприемчиви лекари мъже (един споделя, че е прозрял всичко, когато богата и изтънчена негова пациентка се е самоубила, тъй като не й е направил аборт). В процеса на развиване на героинята тя надраства положителния си едностранчив брачен партньор и взема решение да учи за доктор, когато най-сетне Валери Жискар Д'Естен и неговата здравна министърка узаконяват аборта. Благодарение на стотиците хиляди безстрашни  и непокорни дами, които с риск за свободата и бъдещето си отхвърлят повече да помятат с игли за плетене и други материали, употребявани знаете по какъв начин, и да умират на кухненските маси на шарлатанки.

Не, животът не стартира със зачеването, всяка жена разполага с тялото си (много ми хареса лозунгът " сексшопове - да, а контрацептиви - не! " ), а с цел да родиш и подариш дете на този свят, би трябвало да можеш да го отгледаш, нахраниш, изучиш и възпиташ. Толкова е просто! 

Автор: Бистра Андреева


 
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР