GM беше критикуван, когато купи Cruise, заради опасения, че цената

...
GM беше критикуван, когато купи Cruise, заради опасения, че цената
Коментари Харесай

General Motors и Fiat Chrysler се конкурират при самоуправляващите се коли

GM беше подложен на критика, когато купи Cruise, поради опасения, че цената от 1 милиарда $ е прекомерно висока за сходен стартъп

Още по тематиката
Пентагонът ще употребява самостоятелни коли

Модернизацията на американската войска би понижила трагичните произшествия
6 май 2018
Ford ще предлага транспортни услуги с самостоятелни коли от 2021 година

Kомпанията избира да оперира лична платформа за споделени пътувания, като ще се насочи и към куриерския бизнес
18 апр 2018
Uber е покрай продажба на бизнеса си в Югоизточна Азия на съперника Grab

Американската компания се отдръпва от региона и ще се концентрира върху главните си пазари
12 мар 2018
Консорциум, воден от Softbank, купува 17.5% от Uber за 9 милиарда $

Акционерите на американската компания се съгласиха да продадат част от книжата с отстъпка от 30%
2 яну 2018 Конкуренцията сред американските автомобилни компании при самоуправляващите се коли се форсира, откакто General Motors и Fiat Chrysler оповестиха огромни покупко-продажби през предходната седмица. Японската SoftBank ще вложи 2.25 милиарда $ в поделението за самостоятелни коли на GM - Cruise, което е една от най-големите еднократни вложения в тази технология, написа BBC.
Компанията на Гугъл – Waymo, ще купи 62 хиляди минивана на Fiat Chrysler за своята база от самостоятелни коли. А основният изпълнителен шеф на Uber Дара Косровшахи показа, че компанията може да работи с Waymo по развиването на самостоятелната технология.

Партньорството на General Motors

След оповестяването на договорката със SoftBank акциите на GM скочиха с над 10%, най-големият еднодневен растеж от връщането на компанията на Уолстрийт след банкрута на компанията през 2009 година SoftBank ще придобие 19.6% в Cruise. GM беше подложен на критика, когато купи Cruise, поради опасения, че цената от 1 милиарда $ е прекомерно висока за сходен стартъп. След договорката SoftBank оценката на Cruise към този момент е 11.5 милиарда $.

След потвърждението на договорката Джоусеф Спак, анализатор от RBC Capital Markets, отбелязва, че GM към този момент има значима позиция в развиването на технологията за самоуправляващите се транспортни средства.

Главният изпълнителен шеф на GM Мари Бара показа, че самостоятелният модел е плануван да бъде пуснат на пазара през 2019 година, само че след договорката със SoftBank ще се стремят да изградят съдействия с други компании, свързани със японския вложител. SoftBank е акционер в компании са споделени пътувания като Uber, Didi, Ola и Grab.

Амбициите на Fiat Chrysler

Третият максимален авто производител в Съединени американски щати - Fiat Chrysler, също стартира да се концентрира върху технологията за самоуправляващи се коли. Компанията ще достави
62 хиляди броя от минивана си Pacifica на Waymo.

" Стратегическите партньорства като това с Waymo ще ни оказват помощ за развиването на тази нова технология ", споделя основният шеф на Fiat Chrysler Серджо Маркионе.

Друг евентуален сътрудник за Waymo е и Uber. Само месеци разделят подписването на договорката, споделя Дара Косровшахи. През април Uber прекъсна тестванията си след случай в Аризона, при който беше убита жена. За Косровшахи въвеждането на новата технология ще е от огромна помощ за избягването на сходни произшествия в бъдеще.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР