Глобалното затопляне и пестицидите, използвани от фермерите, са двата основни

...
Глобалното затопляне и пестицидите, използвани от фермерите, са двата основни
Коментари Харесай

Какво погубва пчелите?

Глобалното стопляне и пестицидите, употребявани от фермерите, са двата съществени казуса, които водят до смъртността при пчелите. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Пирин Венета Ифандиева, координатор за Югозападна България по пчеларство и член на Управителния съвет на асоциацията „ Обединени пчелари “. Тя изясни, че тази година по покана на Мария Габриел е била на посещаване в Брюксел, дружно с още 14 пчелари. Темата на визитата е била обвързвана с проблемите на пчеларството.
" Тогава стана ясно, че аргументите за смъртността на пчелите са най-много свързани с световното стопляне, само че и с пестицидите, които употребяват фермерите. Пчелите вървят по дадените култури, засадени от земеделските производители, само че поради обработката с разнообразни субстанции, те се отравят. Тук ще отворя една скоба, с цел да кажа, че в България имаме и различен огромен проблем, който е обвързван с това, че нямаме профилирана лаборатория за проучване на пчелите, която да е безвъзмездна и да е налична за пчеларите – при проблем да откарат там пчелните фамилии, с цел да се откри какво се случва ", сподели още Ифандиева. Тя означи, че персонално е имала проблем с пестициди, защото една дама е напръскала медоносни дървета с тях и това е отровило част от пчелите ѝ.
" Разбира се, имах предпочитание да извърша проучване на пчелите, само че за това ми бе поискано 300 лв. за проучване на почвата. Аз обаче се отхвърлих “, добави Ифандиева. Тя добави, че хората, които не се занимават с пчеларство също биха могли да оказват помощ за съхраняването на пчелите.
" Моят зов към хората е да садят повече овощни дървета. Аз имам своя градина, подкрепям и оранжерия, близо 300 квадрата. Засадила съм Арония и доста други типове медоносни дървета и растения, с цел да мога да оказа помощ както на себе си, по този начин и на други пчелари. Според мен всеки човек би трябвало да почита пчеларството, тъй като знаете, че в случай че пчелите изчезнат, то след 4 години и нас няма да ни има “, съобщи пчеларят. Ифандиева означи, че в Европейският съюз има към 17 милиона пчелни кошера и към 6 000 пчелари, които създават към 250 000 тона мед на година. В област Благоевград този поминък не е толкоз добре развъртян, за разлика от райони като Варна, Добрич, Монтана и Плевен.
" Затова точно хората са тези, които могат да спомогнат за развиването на пчеларството при нас ", акцентира Ифандиева.
Тя разяснява още, че различен огромен проблем, обвързван с пчеларството е, че развъждането на пчелите е доста скъпо.
" Високи са цените на препаратите, на специфичните храни, с които зареждаме пчелите напролет. Лошото е, че поради това доста малко са младежите в област Благоевград, които се занимават с пчеларство. Обикновено, решавайки да се захванат с този поминък, си мислят, че е елементарно, само че в следствие схващат, че в действителност е доста мъчно ", сподели Ифандиева. По думите ѝ самото развъждане на пчелните фамилии изисква и предварителна подготовка, т.е. най-малкото би трябвало човек да е осведомен с биологията на пчелите. "
" Аз постоянно предлагам на пчеларите, без значение дали са млади или по-възрастни, да посещават опреснителни курсове, тъй като там могат да научат доста значими неща ", уточни пчеларят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР