Глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) може да намалее с 10%

...
Глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) може да намалее с 10%
Коментари Харесай

Военен конфликт около Тайван ще доведе до огромни икономически загуби в света

Глобалният БВП (БВП) може да намалее с 10% при положение на военна ескалация на спора към Тайван, сочат плановете на анализатори от Bloomberg. Според техните оценки, общите вреди от сходно развиване ще костват на международната стопанска система към 10 трилиона $.

В съпоставяне с тази сума, икономическите последствия от спора в Украйна, пандемията от Covid-19 или международната финансова рецесия " ще наподобяват дребни ".

Причината за такова огромно допустимо въздействие е във обстоятелството, че Тайван заема водеща позиция при производството на полупроводници - общата пазарна капитализация единствено на най-големите 20 клиенти на тайванския производител на чипове TSMC е 7,4 трилиона $.

Освен това, Тайванският пролив съставлява " един от най-важните в света търговски пътища ".

Според изказванията на специалистите на Bloomberg, при положение на боен сюжет към Тайван с присъединяване на Съединени американски щати, Брутният вътрешен продукт на острова ще се свие с много забележителните 40%, а този на континентален Китай - с 16,7%.

Икономиката на САЩ  пък би могла да загуби 6,7%, а международният Брутният вътрешен продукт може да намалее с 10,2%.

При възможния боен спор с изключение на Тайван най-големи стопански вреди ще понесат Република Корея, Япония и други страни от Югоизточна Азия.

При сюжети без военни дейности, само че при положение на обсада на Тайван от Китай, Брутният вътрешен продукт на острова ще намалее с 12,2%, а на континентален Китай - с 8,9%. В този " олекотен " вид на усложняване на ситуацията към Тайван, Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати би изгубил 3,3%, а международната стопанска система като цяло - 5% от своя Брутният вътрешен продукт.

За Тайван

Тайван се ръководи от лична администрация от 1949 година Оттогава Тайпе резервира знамето и някои други атрибути на предходната Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт.

Според формалната позиция на Пекин, подкрепена от множеството страни в света, в това число Русия, това е една от провинциите на Китай.

Съединените щати прекъснаха дипломатическите връзки с Тайван през 1979 година и ги откриха с Китайската национална република.

Признавайки политиката на " обединен Китай ", Вашингтон в това време продължава да поддържа контакти с администрацията на Тайпе и доставя острова с оръжие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР