Глобалният авиационен сектор се възстанови от краха по време на

...
Глобалният авиационен сектор се възстанови от краха по време на
Коментари Харесай

Глобалният авиационен сектор очаква печалба от 4,7 милиарда долара тази година

Глобалният авиационен бранш се възвърне от краха по време на пандемията по-бързо от предстоящото и в този момент се пробва да яхне възродения вкус към туристически пътувания. Амбициите на бранша ще станат ясни на годишната среща на Международната асоциация за въздушен превоз (IATA - ИАТА), който ще се организира от 4 до 6 юни в Истанбул, оповестява Ройтерс.

Срещата идва в миг, когато множеството от фирмите членки на ИАТА, които са над 300 на брой, се радват на растеж на търсенето и цените, спъван единствено ненапълно от дефицита на самолети и донякъде възобновените вериги на доставки.

По време на пандемията световните загуби на бранша, чиято обща стойност възлиза на към 800 милиарда $, надвишиха 190 милиарда $. През актуалната година обаче съвсем всички компании възнамеряват да излязат на облага.

" Доверието се връща, а търсенето на полети пораства. Такава е наклонността по целия свят ", съобщи пред вложители преди срещата основният изпълнителен шеф на австралийската самолетна компания " Куонтас " (Qantas) Алън Джойс, който се отдръпва от поста през ноември, показва Ройтерс.

Глобалните проблеми като войната в Украйна и икономическата неустановеност към този момент не съумяват да възпрат желанието да се пътува, което дава съображение на мнозина специалисти да настояват, че възобновяване на бранша към този момент е трайно за разлика от " пътуването напук " през предходната година.

В рамките на срещата, чийто хазаин за първи път ще бъде нискобюджетна самолетна компания - " Пегасус еърлайнс " (Pegasus Airlines), ИАТА би трябвало да показа предстоящата си с неспокойствие прогноза за развиването на бранша през годината.

Асоциацията чака през актуалната година секторът да доближи облага от 4,7 милиарда $ по отношение на загубата от 6,9 милиарда $ през предходната година. Вътрешните полети към този момент са се върнали на предпандемичните си равнища, а като цяло през април растежът на авиотрафика е бил с 46 на 100 по-голям от записания през същия интервал на предходната година, показват от ИАТА.

Според шефа на най-голямата компания за лизинг на самолети " Еъркап " (AerCap) Енгъл Кели обаче проблемите по веригите на доставки ще продължат с години. Цената на петрола от своя страна продължава да е с към 20 на 100 над предкризисните равнища и мнозина се чудят докога потребителите ще продължат да пренебрегват растящите цени.

Въпреки упованията за мощен летен сезон, рисковете са налице, защото въздушният превоз остава под прицела на доста политици и природозащитници поради мъчно решимия проблем с нездравословните му излъчвания, показват анализатори. В дълготраен проект авиационният бранш е под засилващ се напън да изясни, по какъв начин ще реализира наложената му цел да стане въглеродно безпристрастен до 2050 година.

Едно от вероятните решения е продължаването на консолидацията на бранша, наблюдаваща се пред последните две десетилетия и родила няколко огромни и конкуриращи се авиационни групи като " Ер Франс-Ка Ел Ем " (Air France-KLM), групата на " Луфтханза " (Lufthansa), която включва Австрийските авиолинии, " Суис " (Swiss), " Юроуингс " (Eurowings) и други, както и стоящата зад " Бритиш еъруейз " (British Airways) " Интернешънъл еърлайнс груп " (International Airlines Group - IEA), която е притежател и на " Иберия " (Iberia).

Апетитите на фирмите обаче не стихват, откакто преди дни " Луфтханза " закупи миноритарен дял от губещата италианска самолетна компания " ИТА еъруейз " (ITA Airways), правоприемник на " Алиталия " (Alitalia), и в този момент би трябвало да покаже, че може да я трансформира в печеливша.

" Това е следващото доказателство за нуждата от още консолидация в европейската авиационна промишленост ", съобщи след договорката основният изпълнителен шеф на " Луфтханза " Карстен Шпор, представен от Ройтерс. " Успехът зависи от способността ни да комбинираме всички интервенции под един покрив ".

Две от европейските компании, които чакат нови притежатели, са португалската ТАП (TAP), избавена от държавното управление по време на пандемията, и скандинавската САС (SAS), неотдавна излязла от процедура по банкрут. И двете не могат да устоят на конкуренцията на нискобюджетните " Райънеър " (Ryanair) и " Уизеър " (Wizz Air), а " Луфтханза ", " Ер Франс-Ка Ел Ем " и " Бритиш еъруейз " към този момент приготвят предложения за закупуването им.

" Има доста самолетни компании, които съществуват, просто тъй като доста страни държат да имат народен транспортьор. За тях животът несъмнено е сложен ", споделя авиационният специалист Джеймс Халстед.

Анализаторите са на мнение, че през идващите години европейският авиационен пазар ще продължи да се дели на два съществени сегмента - трите огромни групи на " Луфтханза ", " Ер Франс-Ка Ел Ем " и " Интернешънъл еърлайнс груп ", които ще изкупуват по-малките компании, и нискобюджетните " Райънеър " и " Уизеър ", които ще се стремят за " отхапят " все по-голям дял от пазара.

А това единствено ще ускорява апетитите на хората да пътуват от ден на ден и повече.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР