Глобалният апетит за луксозни стоки остава силен и през тази

...
Глобалният апетит за луксозни стоки остава силен и през тази
Коментари Харесай

Пазарът на луксозни стоки е във вихъра си

Глобалният вкус за първокласни артикули остава мощен и през тази година. Проучване на интернационалната консултантска компания Bain & Company демонстрира, че този пазар се чака да нарасне с сред 5 и 12% през 2023 година, или сред 360 и 380 милиарда евро, след рекордната 2022 година Прогнозата за нарастване идва на фона на геополитическото напрежение и макроикономическата неустановеност.

Миналата година секторът доближи пазарна стойност от 345 млн. евро, а до 2030 година евентуално ще доближи сред 530 и 570 милиарда евро. Това е към 2,5 пъти повече от размера му през 2020 година

Още през първото тримесечие на 2023 година пазарът пораства с сред 9 и 11% на годишна база.

В разбора са показани два сюжета:
Положителен, задвижван от възобновяване на Китай и устойчивия напредък в Европа и Северна и Южна Америка, при който се планува растежът да бъде сред 9 и 12% по отношение на 2022 година Реалистичен, съгласно който общият напредък е по-силно повлиян от забавянето на развитите пазари и по-бавното възобновяване на Китай, което би довело до растеж сред 5 и 8% по отношение на 2022 година
Продължаващият напредък през първите три месеца на годината се дължи на последователното понижаване на високата инфлацията, възобновяване на доверието на локалните консуматори в Европа, анулацията на рестриктивните мерки против COVID-19 в Китай преди китайската Нова година и позитивната динамичност в Япония и Югоизточна Азия, подкрепена от вътрешнорегионалния туризъм.

Потребителите на първокласни артикули в този момент ценят уникалността пред статута и следват логиката „ по-малко покупки, само че по-добри “, изяснява Федерка Левато, сътрудник в Bain & Company и началник на практиката на компанията за първокласни артикули и мода в Европа, Близкия изток и Африка, съавтор на отчета.

Магазините се трансформират в „ платформи за развлечение, предлагащи положително превозване “, а марките от ден на ден се пробват да са положителни домакини, отваряйки ВИП салони и клубове.

Картината в другите страни обаче е шарена. Европа да вземем за пример е във напредък с помощта на мощните туристически потоци, до момента в който Съединени американски щати забавят темповете си заради предпазливостта на потребителите в светлината на евентуална криза.

Сред най-добре представящите се категории са часовниците и бижутата, а продукти като чантите, които от ден на ден се възприемат като скъпи движимости, са все по-голям мотор.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР