Глобалните корпоративни печалби ще спаднат за първи път от 18

...
Коментари Харесай

Корпоративните печалби се очаква да спаднат с 8% през третото тримесечие

Глобалните корпоративни облаги ще спаднат за първи път от 18 месеца след рекордните резултати в интервала от април до юни, демонстрират планирани калкулации на Reuters. Разпространяващият се делта вид на коронавирус затруднява веригите на доставки и покачва разноските за труд, което е и повода за предвиждания спад. Огромните тласъци за подкрепяне на икономическото възобновяване и разхлабването на пандемичните ограничавания усилиха внезапно потреблението през второто тримесечие. От друга страна, фирмите, които се бореха с прекратени доставки и спад на запасите, покачиха цените, с цел да компенсират възходящите разноски за запаси.

Това оказа помощ за увеличение на общата чиста облага на 2542 международни компании с пазарна капитализация от минимум 1 милиарда $ до рекордните 734 милиарда $ за тримесечието, завършило през юни, съгласно разбор на Reuters на данните на Refinitiv. Очаква се облагите да паднат приблизително с 8% до 678.2 милиарда $ през тримесечието юли - септември.

Ръстът на фабричното произвеждане и продажбите на дребно в Китай внезапно се сви през юли, защото новите огнища на COVID-19, както и наводненияната съществено пречат на бизнеса, до момента в който покачването на комерсиалната интензивност в Съединени американски щати се забави за трети следващ месец през август.

Друг фактор, който изиграва своята роля, е дефицитът на чипове, който принуди автомобилните компании да понижат производството, с цел да спестят чипове за известни модели. Това има капацитетът да се трансформира в нова рецесия, откакто случаите на Covid-19 се усилват в азиатските страни, които са основни за световните вериги на доставки на чипове. Toyota предходната седмица разгласи понижаване на продукцията си за септември с 40%, а Ford затвори един от заводите си за седмица точно заради проблеми с доставките на чипове.

" Проблемите с веригата на доставки, проблемите с работната ръка и увеличението на цените на входящите артикули евентуално ще забавят растежа през третото тримесечие ", споделя Брайън Джейкъбсън пред Reuters, старши капиталов пълководец в Wells Fargo Asset Management. Според него сега оправянето с казуса от понижаване на продажбите поради усложнения с веригата на доставки е много сериозен в исторически проект. " Разходите за доставка са високи. Оттеглянето на тласъците може да промени състава на потребителските разноски ", прибавя той.

Очаква се облагите на американските компании да намалеят със 7.2% през третото тримесечие след растеж през второто с 12.4%. Печалбите на европейските и азиатските компании се чака да спаднат надлежно с 10.3% и 9.6%. Секторите на недвижимите парцели, финансите и потребителските услуги се чака да отбележат спад надлежно с 22.2%, 18.8% и 16.2%. Очаква се междинните правила на облага в международните компании да спаднат до 10.66% през третото тримесечие от 11.43% през второто.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР