Глобалните бизнес лидери се съсредоточават върху управлението на непосредственото въздействие,

...
Глобалните бизнес лидери се съсредоточават върху управлението на непосредственото въздействие,
Коментари Харесай

EY: 73% от глобалните мениджъри очакват COVID-19 да окаже сериозно влияние върху световната икономика

Глобалните бизнес водачи се концентрират върху ръководството на непосредственото влияние, което COVID-19 оказва върху веригите на доставките, приходите и рентабилността, като в същото време реорганизират разпределението на капитала и вършат проекти за сливания и придобивания за след рецесията, съгласно 22-ото издание на световния Барометър на доверието в стопанската система на EY (Global Capital Confidence Barometer).

Почти три четвърти (73%) от участниците в Барометъра на доверието в стопанската система, едно изследване с повече от 2900 участници - топ мениджъри от целия свят, чакат COVID-19 да окаже съществено въздействие върху международната стопанска система чрез спиране на веригата на доставките и спад в потреблението. В същото време ръководителите премислят своите бизнес модели в отговор на рецесията. Все по-масовото прекъсване на активността на бизнеса в доста елементи на света разкри уязвимостта на веригите за доставки на доста компании, като над половината (52%) подхващат стъпки за смяна на сегашната си организация, а 41% влагат в ускорение на автоматизацията.

Малко под половината от международните бизнес водачи (49%) регистрират същите или по-ниски маржове на облага, спрямо преди две години още преди актуалната рецесия, а по-голямата част от фирмите (95%) се приготвят за по-голям напън върху маржовете, поради забавянето на международната стопанска система.

 „ Цената на тази рецесия са хората. И освен във връзка с изгубените животи, само че също и във връзка с броя на семействата, изложени на риск. Тъй като бизнес водачите вземат незабавни ограничения по отношение на невижданото влияние на COVID-19 в международен мащаб, благосъстоянието на работната мощ и запазването на работните места ще бъдат на най-важни “, споделя Стив Крускос, вице-председател на световното звено на EY „ Услуги по покупко-продажби “.

По думите му няма книга, която да ни приготви за тази обстановка и световните водачи пренастройват и поправят отговора и реакциите си в действително време, защото събитията се развиват бързо.  

Според него COVID-19 сътвори нови уязвимости и непредвидени провокации, като при множеството компании въздействието върху приходите и рентабилността във веригите на цената към момента не може да бъде изчислено с акуратност.

 „ Бизнесът в България не е по-различен от международния. Намаляване на рентабилността, понижаване на оперативните парични потоци – това се следи в доста от секторите и у нас. Осигуряване на ликвидност и парична разполагаемост е главната грижа на фирмите в този миг “, прибавя Диана Николаева, съучастник и началник на отдел „ Консултации по покупко-продажби “ в EY.

Подготовка за по-късно

Според участниците в Барометъра на доверието в стопанската система 72% от фирмите към този момент са минали през начинания за промяна на активността - резултат от задачите за по-високи доходи и по-добра доходност.

В бъдеще болшинството от фирмите - 72% възнамеряват доста по-често и постоянно да правят прегледи на тактиката си и портфейла от вложения. Ръководителите споделят, че незабавно след завръщане към нормалността, те ще се съсредоточат върху предпочитаните за тях промени - нови вложения в технологии и цифрова промяна (43%), както и към съразмерно систематизиране на капитала в целия портфейл - 42%.

 „ Бизнес водачите виждат по какъв начин проектите им за промяна на бизнеса стопират или се забавят. След като обстановката се стабилизира, тези проекти ще бъдат рестартирани, даже с повече сила. Ръководителите ще би трябвало да създадат по-бързи стъпки, с цел да премислят, преобразуват и възобновят бизнеса си по този начин, че да основат повече стойност в дълготраен проект “, разяснява Крускос.

„ Кризата слага на тестване редица браншове, само че в това време дава опция за напредък в други. Печеливши от тази обстановка ще има. Страни като България ще могат да се възползват от идната метаморфоза във веригите на доставки на огромните компании и да основат редица благоприятни условия за произвеждане в България, което да е опция на Изтока. “, прибавя Диана Николаева.
ey.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР