Глобалната икономическа рецесия през 2020 г. ще бъде поне толкова

...
Глобалната икономическа рецесия през 2020 г. ще бъде поне толкова
Коментари Харесай

Рецесията ще е поне толкова лоша, колкото през 2008 г.

Глобалната икономическа криза през 2020 година ще бъде " най-малко толкоз неприятна, колкото по време на международната финансова рецесия през 2008-2009 година или даже по-лоша ". Това разгласи ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. В същото време МВФ чака да последва икономическо възобновяване през 2021 година, оповестява " Блумбърг ".

Близо 80 страни са поискали незабавно финансиране от основания във Вашингтон МВФ, разгласи Георгиева. Тя уточни, че фондът мощно поддържа изключителните фискални дейности, подхванати от доста страни, и приветства хода на огромните централни банки за облекчение на паричната политика. Разгръщането на " целия ни потенциал за заеми от 1 трилион $ " е една от ограниченията, които МВФ има разполагаем за битка с компликации за световната стопанска система, породени от КОВИД-19, показва Георгиева. Изявлението на МВФ идва след незабавния диалог на Г-20 за разискване на световния стопански спад поради пандемията и работата по взаимен отговор на рецесията.

От МВФ обявиха, че работят в тясно съдействие с други интернационалните финансови институции за обезпечаване на мощен съгласуван отговор.

За да има възобновяване идната година, " от първостепенно значение е да се приоритизира ограничението на вируса и укрепването на здравните системи на всички места ", декларира Георгиева. " Икономическото въздействие е и ще бъде тежко, само че колкото по-бързо спре вирусът, толкоз по-бързо и по-силно ще бъде възобновяване ", споделя тя.

" България няма очакван нов заем, а в обстановката на битка с ковид подобен ще бъде нужен. Ако за 10 дни загубите за стопанската система са половин милиард, целият ни фискален запас, наличен за консумиране, ще бъде изхарчен за 140 дни. Отделно бюджетът не е обновен във връзка с заплати, както и на средствата за ограничение на пандемията ", разяснява икономистът Красен Станчев пред " Блумбърг тв България ". Според него ни би трябвало нов заем и актуализация на бюджета. Най-оптимистичният сюжет е за рецесия, сходна на тази от 2008 година, предвижда икономистът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР