Глоба за превишена скорост е една от най-често срещаните санкции

...
Глоба за превишена скорост е една от най-често срещаните санкции
Коментари Харесай

Глоба за превишена скорост може да бъде отменена, вижте при какви обстоятелства

Глоба за превишена скорост е една от най-често срещаните наказания за нарушавания на Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП).

Шофирането с превишена скорост е рисково събитие, като даже някои го съпоставят с шофирането под влияние на алкохол. С акт за определяне на административно нарушаване (АУАН) се постанова санкция за превишена скорост на разположение, снимано с мобилна камера за скорост. Съгласно специфична разпоредба на Министерство на вътрешните работи в случаите, когато се употребява подобен тип техническо средство, полицейските органи са длъжни да сформират протокол. Този протокол може да бъде забелязан само при обжалването на тази санкция за превишена скорост, само че неговата липса или погрешно попълване е безспорна причина за анулацията й. При този тип санкциониране, полицейските органи би трябвало да настигнат нарушителя и да му сформират акт на място. Самият акт не предстои на обжалване, само че могат да се напишат възражения в 3-дневен период, изяснява юрист Петър Бозов на уеб страницата си, представен от businessnovinite.bg.

Тези възражения е мощно целесъобразно да бъдат направени от експерт, тъй като при вероятно обжалване на наказателното разпореждане, същите ще послужат пред съда. При съставянето на акта, полицейските чиновници би трябвало наложително да покажат фотография на нарушаването. На фотографията би трябвало ясно да се чете регистрационният номер и да отсъстват други коли. На нарушителя би трябвало да се даде задоволително време, с цел да се запознае с материала. Показването на фотографията единствено за секунди е значително нарушаване, въпреки да е постоянно срещана процедура.

След съставянето на акта се издава наказателно разпореждане в едномесечен период. Този период не е наложителен за полицейските органи, само че при приключването му, лицето, на което е наложена санкция за превишена скорост, е длъжно да отиде до КАТ за легализация на акта. В противоположен случай може да бъде санкциониран. За да е годно наказателното разпореждане, то би трябвало да отразява същите обстоятелства, както акта. То също по този начин следва да има голям брой реквизити, посочени в ЗДвП. Неспазването на тези условия е причина за анулацията му.

След измененията от 2022 година, наказателното разпореждане предстои на обжалване в 14-дневен период. Обжалването е пред съд, където органът, наложил глобата, следва да потвърди, че е снимано такова нарушаване и че са спазени безусловно всички условия на закона.

Вторият метод за налагане на санкция за превишена скорост е посредством Електронен фиш. Съгласно наредбите на закона, той се издава в отсъствието, както на нарушителя, по този начин и на глобеното лице. В този случай се касае за нарушавания, открити от стационарни камери. Електронният фиш още веднъж, сходно на наказателното разпореждане, съдържа строго избрани реквизити и тяхната липса е съображение за анулацията му. Електронният фиш се връчва на притежателя на автомобила или вписания в талона ползвател. Когато се касае за юридическо лице – на неговия легален представител. В рамките на 14 дни осъденото лице има право да уточни кой в реалност е управлявал автомобила като даде и копие на шофьорската му брошура. В този случай електронният фиш се анулира и се изпраща нов на лицето, което е карало в реалност. По този метод се цели санкция за превишена скорост да се постанова само на фактически каралото лице. При издаване на електронен фиш осъденото лице може да възрази в 7-дневен период пред началника на КАТ. Срокът за обжалването пред съд е 14-дневен. 

Към 2022 година санкциите за превишаване на скоростта в обитаемо място са следните:

за превишаване с 10 км/ч. – с санкция 20 лева.;

за превишаване от 11 до 20 км/ч. – с санкция 50 лева.;

за превишаване от 21 до 30 км/ч. – с санкция 100 лева.;

за превишаване от 31 до 40 км/ч. – с санкция 400 лева.;

за превишаване над 40 км/ч. – с санкция 600 лева.;

за превишаване над 50 км/ч.  се лишава шофьорската брошура за интервал от три месеца и се постанова санкция в размер на 700 лева, като за всеки последващи 5 км/ч санкцията се усилва с 50 лева

Към 2022 година санкциите за превишаване на скоростта отвън обитаемо място са следните:

за превишаване с 10 – с санкция 20 лева.;

за превишаване от 11 до 20 км/ч. – с санкция 50 лева.;

за превишаване от 21 до 30 км/ч. – с санкция 100 лева.;

за превишаване от 31 до 40 км/ч. – с санкция 300 лева.;

за превишаване от 41 до 50 км/ч. – с санкция 400 лева.;

за превишаване над 50 км/ч. – с санкция 600 лева, като за всеки последващи 5 km/h превишаване над 50 km/h санкцията се усилва с 50 лева. 

Кога най-често се анулира санкцията?

В практиката постоянно се случва електронен фиш да бъде отменян на учредения, които остават скрити за елементарния извършител. Това е по този начин, тъй като всяка една санкция е съпроводена с голям брой документи, които могат да се видят само при обжалването й пред съда. Такива нарушавания може да бъдат:

Несъставянето на протокол за потреблението на мобилна камера.

Намесата в работата й по време на снимане.

Липса на снимков материал за разполагане на камерата, заснемаща извършители.

Липса или разминаване в неповторимите идентификационни номера на техническите средства
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР