Гледаме сериала Връзкии разсъждаваме над живота. Ето нашите размисли по

...
Гледаме сериала Връзкии разсъждаваме над живота. Ето нашите размисли по
Коментари Харесай

Момичетата говорят: За брака, любовта съжителството и всички други “Връзки”


Гледаме сериала " Връзки " и разсъждаваме над живота. Ето нашите размишления във връзка някои от най-паметните реплики от кино лентата...

“Бракът служи за оцеляване – в него се вършат пари и се отглеждат деца. В него няма време за обич. Любовта се открива на друго място... ” – имитация на Тони, основния воин, изпълняван от Михаил Билалов. Тони е фамилен терапевт, който изневерява на жена си, само че в това време не си показва да я напусне.

Анелия: Не съм съгласна. Или най-малко желая да не съм. Факт е, че сме чували за хора, които се обвързват по обич. И я резервират във всички години на брака, като те никак не са и малко. В България брак по сметка не ми звучи доста свястно, тъй като става дума най-вече за апартамент и кола, а от филмите брак по сметка май е много повече от това – доста жилища, къщи, коли, банкови сметки, огромно завещание, дял в компания. Много са ниски задачите тук... И по тази причина тази имитация на Тони малко си е изпреварила времето за България съгласно мен...
В моята визия за брака той е сватбата. Сериозно. Роклята, халките, преплетените чаши. Стъпки по стъпала с цветя и сватбените обувки. Този ден.
Да живееш с някого – с автограф или без – в наши дни какво е? Брак, общуване? Деца, родени без брак на родителите, не носят клеймото извънбрачни. Нещата са разнообразни. Оцеляване е било, когато е трябвало в брака да се родят доста деца, с цел да има кой да работи на полето и да оказва помощ с всички сили. Ако в този момент не можем да оцелеем без брак и сътрудник до себе си, значи нещо не е както би трябвало. Ако приказваме за оцеляването.

Елена: За мен бракът служи за няколко неща и всичките са духовни. Изключва като задължителност правенето на пари и деца, само че наложително съставлява свързване на сродни души, хора с близки полезности, които виждат света и живота по подобен метод и се усещат сигурни, спокойни и предпазени един с различен. И нямат потребност от нищо друго. Любовта не знам тъкмо какво е, и въобще нужна ли й е формулировка (всеки си има), само че преди няколко дни бях в някакво необичайно хормонално положение и мислих за старостта; разревах се от мисълта, че ще умра първа и ще оставя мъжа си самичък. Дори да съм умряла, няма да ми е все едно по какъв начин се усеща той и каква е ориста му; това е най-големият ми боязън – че той няма да ме има, с цел да се усеща сигурен и спокоен. Казах си: “Мамка му, това е обич. ”

Косара: Трудно ми е да възприема брака по този метод. Лично аз имам вяра, че той ни оказва помощ да реализираме баланс и да надраснем себе си, като се научим да виждаме и възприемаме освен личните си потребности, само че и тези на половинката ни. Вярно е, че може да определим брака като средство за оцеляване, само че съгласно мен това определение е прекомерно цинично и прагматично. Сигурността в брака е наложителна, с цел да може една връзка да издържи, само че тя не се реализира единствено с пари, а се поддържа с помощта на любовта, секса и уважението.

Лили: Връзката е първото дете на двама, свързали се в брак. След това следват огромният наследник, дребната дъщеричка... И от всички деца връзката е най-важното – изисква най-вече грижа, внимание и дълготърпение. Ако тя е добре, всички останали деца и фамилни членове биха били добре. Ако тя страда, тогава с нея страдат и всички останали. Често забравяме този факт и се фокусираме върху идващите ни деца, като изцяло пренебрегваме първородното. Всички знаем какви могат да бъдат последствията от този факт.

“Понякога връзка, в която мъжът и дамата си затварят очите, е по-ценна от връзка без невярност. По-морално ли е да разбиете брака си, единствено и единствено да изчукате някого, сексът с който ще е също толкоз отегчителен, колкото и този с колегата ви? ” Пак този Тони, който обаче в действителност прави много плевел секс отвън брака си...

Елена: Да, по-морално е. Независимо от това, което сме чували от баби и стринки, съгласно мен не е добре да има секрети в една връзка. Особено толкоз огромни.

Анелия: Тук съм доста съгласна. От персонален опит. Дали е брак или общуване без брак, което икономисва някои книжа, няма доста огромно значение. Тежкото е не да скъсаш брачното удостоверение, да си жигосан – като едно време в зелените паспорти – “омъжена ”, “разведена ”, а да видиш по какъв начин тези чорапи, дето те нервират на пода, ги няма... Да, може и да ти олеква без тях тъкмо, само че пък друго натежава, изключително в логистиката, изключително в случай че имате деца. Компромиси, взаимни отстъпки и отново взаимни отстъпки. Или както се споделя, да не се дебнем, че ще се хванем.
Изневярата е към този момент осъществена в главите ни. Физическите чувства са материализирането й. Друг е въпросът какъв брой интензивни са мислите, ориентирани към друга персона. А в случай че желаеме да сме сами в планината, на морето, у дома, да стоим повече в офиса – това какво е? Бягство, невярност? Това със секса и наричането му невярност стартира в последно време от ден на ден да ми звучи старомодно. Изпитваме повече ревнивост към телефона и звуците от другите приложения, които доставят известия. Доставят невярност. Разбиването на брак поради една забежка го намирам безразсъдно. Да, тежко е, обидно... А в случай че самите ние го вършим? Намираме оправдания, пояснения и обвинявания към другия, че ни е подтикнал към това.
На този стадий от живота си одобрявам, че връзка, в която си затваряме очите, е по-ценна от връзка без невярност.Криси: Лично аз заобикалям да премислям дали някой ми изневерява или не. А по въпроса дали е по-морално да си затваряте очите, с цел да не разбиете брака си, считам следното: в тази обстановка думата “морал ” просто няма никакво място.

Косара: Моята доктрина е, че в случай че схванеш за изневярата за колегата си, значи на него въобще не му пука за теб. Щом не си е направил труда да те защищити...

Левена: Ако става въпрос единствено за случка, несъмнено че е по-добре да го спестиш на индивида до себе си. Но в случай че усещаш, че нещата са по-сериозни, е по-честно и по-хигиенично да подредиш живота си отначало. Дори и с риск най-после да останеш самичък.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР