Главното мюфтийство - висшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в

...
Главното мюфтийство - висшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в
Коментари Харесай

Мюфтийството на нож срещу закона за радикалния ислям

Главното мюфтийство - висшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманско вероизповедание в Република България, внесе подписка против законодателните промени, ограничаващи религиозните свободи и дискриминиращи жителите, изповядващи исляма в Република България. Подписката, в която са се присъединили 46 016 души, е импортирана през днешния ден в администрациите на Президента Румен Радев, ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов и Омбудсмана Мая Манолова.

На 6 декември Народното събрание гласоподава на първо четене предлагането за смяна в Наказателния кодекс, който съгласно мюфтийството дава неуместна формулировка на израза " коренен ислям " и инкриминира действията подбудени от него.
Реклама

Подписката е инициирана от Висшия мюсюлмански съвет и е събирана в интервала, когато се обсъждаха по този начин нареченият Закон за бурките, измененията в Закона за вероизповеданията и Наказателния кодекс.

Според позицията на централния групов орган на Мюсюлманско вероизповедание и подкрепилите я мюсюлмани тези оферти за промени съдържат дискриминационни детайли и лимитират религиозните свободи, както и съдържат некомпетентни и преднамерени изказвания.

" От граматическа и богословска позиция понятието " коренен ислям " е напълно погрешно. Идеология и вяра са две разнообразни неща ", се твърди в позицията.

С подписката се насочва апел към властимащите да подходят умно и рационално и да отхвърлят направените оферти от страна на псевдопатриотите. Също се декларира, че при вероятно приемане на предложенията за промени в Наказателния кодекс, мюсюлманите ще потърсят настоятелно своите права.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР