Главното мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание в България ще има срок

...
Главното мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание в България ще има срок
Коментари Харесай

Мюфтийството ще има 10 години да изплати задълженията си

Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в България ще има период от 10 години да изплати задълженията в размер на 8 млн. лева, които е натрупало към дата 31 декември 2018 година

Това стана ясно от думите на зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководителят на парламентарната комисия по финанси Менда Стоянова в Народното събрание през днешния ден. 

По-рано този месец Народното събрание одобри на първо четене законови промени, с които записаните вероизповедания се освобождават еднократно от заплащане на насъбраните към 31 декември 2018 година обществени вземания с главниците, лихвите и разноските по тях. На процедура тази смяна е в изгода единствено на Главното мюфтийство, защото другите религии съвсем нямат данъчни отговорности.

След острата социална реакция, от ГЕРБ взеха решение да създадат ново предложение сред двете четения на измененията в Закона за вероизповеданията, съгласно което задълженията на вероизповеданията, насъбрани до 31 декември 2018 година, няма да бъдат опрощавани, а разсрочвани.

" Искаме изрично да заявим - няма опрощаване, има разсрочване ", акцентира Цветанов. Той още подчертава, че от тази процедура ще могат да се употребяват всички вероизповедания. 

На брифинга Стоянова изясни, че процедурата ще следва логиката на към този момент разписаната в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) процедура за разсрочване на отговорности. Стоянова още разясни, че тази в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс е единствено за икономически субекти и не може да бъде употребена за вероизповеданията. 

" За периода на отлагане тече рента, изисква се авансово поръчителство в размер на главницата и лихвата до крайния период на отлагане. Национална агенция за приходите ще е оторизиран да издаде акта и да следи метода, по който се извършва цялата процедура ", добави Стоянова. 

Според последните промени в Закона за вероизповеданията, които бяха признати в края на предходната година, страната ще заплаща заплатите и осигуровките на свещенослужителите. Стоянова обаче съобщи, че дотациите няма да могат да бъдат употребени за погасяване на задълженията. Въпреки че в закона няма да е написано какъв би трябвало да е източникът на средствата, те ще би трябвало да бъдат от лични доходи на религиозните обекти, защото даренията и държавните дотации към тях имат други конкретни цел. Стоянова разясни, че въпреки всичко сходни доходи ще освободят запас, с който вероизповеданията да погасят отговорностите си. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР