Главният секретар в оставка и кандидат за министър на вътрешните

...
Главният секретар в оставка и кандидат за министър на вътрешните
Коментари Харесай

Кандидатурата на Младен Маринов за министър на МВР виси на косъм

Главният секретар в оставка и претендент за министър на вътрешните работи Младен Маринов е координирал интервенцията на ГДБОП и ОДМВ-Перник, при която бяха задържани публицисти.
Както към този момент стана ясно Димитър Стоянов от "Биволъ " и негов румънски сътрудник Атила Биру от изданието RISE Project, са били задържани при журналистическо следствие.
Подобни интервенции не минават без глобата на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Макар и в оставка, Маринов продължава да извършва функционалностите на основен секретар и би трябвало да е дал зелена светлина за провеждането на интервенцията по сигнал на публицистите.
На 11 септември те уведомили ГДБОП, че имат сигнал идно заличаване на материали, свързани с публични поръчки.
Според водача на ДСБ Атанас Атанасов няма никакво подозрение, че интервенцията е съгласувана на най-високо равнище.
"За да отиде една национална работа, каквато е ГДБОП и да отиде на територията, координацията минава по закон през основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Това е една от главните задания на основния секретар на Министерство на вътрешните работи - координацията в системата ", изясни Атанасов.
По думите му Маринов към този момент е в оставка, откакто е декларирал да напусне поста си, както излиза наяве от решение на държавното управление от сряда. В него е посочено, че Маринов е показал като претекст персонални аргументи. Според Атанасов най-разумното деяние сега е указът за освобождението му да бъде подписан и Маринов да бъде отдръпнат като претендент за вътрешен министър.
Пред "Бивол " шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е оповестил, че карцерът на публицисти било неточност. Според обясненията му повода е "лоша връзка с локалната полиция, обезпечила местопроизшествието ".
В понеделник от 18.00 часа пред Министерския съвет е плануван митинг в поддръжка на свободата на словото.
Около кандидатурата на Маринов се завъртя конспирация, с която рокадите в кабинета не бяха гласувани в четвъртък. Като причина за това от управлението на Народното събрание показаха неподписан президентски декрет, с който Маринов да бъде освободен от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Към момента от президентството не са прецизирали за какво указът не е подписан, само че съгласно Закона за Министерство на вътрешните работи президентът не е привързан със период.
Според решението на държавното управление, което изпрати предложение до президента да издаде декрет за освобождението на Маринов,напускането на поста е обвързвано с персонални аргументи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР