Главният секретар на МВР Живко Коцев ще настоява законът да

...
Главният секретар на МВР Живко Коцев ще настоява законът да
Коментари Харесай

Главсекът на МВР ще предложи наказателна отговорност, ако си зад волана с над 0,5 промила

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев ще упорства законът да бъде изменен и наказателна отговорност към този момент да се носи не при над 1,2 промила зад кормилото, а при над 0,5. Това стана ясно от изявление на основния комисар пред Нова тв тази заран.

" Смъртта на един младеж буди безпокойствие. Това е обезпокоително събитие. Но въпреки това, дано напомним, че сътрудниците са реагирали на сигнал за осъществено и подготовка за осъществяване на друго закононарушение. Преди това е осъществен обир, а грабежът е закононарушение с висока степен на социална заплаха. "

Така той разяснява прострелването на 18-годишен изедник, който умря след гонка с полицията. 

" Като върховен професионален ръководител защитавам всяко едно правомерно деяние на полицейските чиновници. Открито застъпвам тезата, че нашите служители на реда се нуждаят от самочувствие. "

Живко Коцев разяснява още в първото си тв интервю:

„ Във въпросната вечер сътрудника се е възползвал от едно от множеството пълномощия, които дава Законът за Министерство на вътрешните работи. Едно от тях е използването на оръжие, когато е безусловно належащо.

Имаме сигнал за осъществено закононарушение, реакция, бързо локализиране на обвинените, несъблюдение на полицейски разпоредби, преследвания и приложимост на оръжие.

Употребата на оръжие е след осъществяване на предупредителни изстрели. Неговото държание е укоримо, доколкото със себе си е носил и персонално оръжие. В Министерство на вътрешните работи има директива, съгласно която чиновниците извършват отговорностите си със служебно оръжие ”, посочи той.

(Както е известно, делото на прокуратурата е едвам първоначално си, т.е. - въпросът с виновността или неналичието й към момента би трябвало да е неуточнен, бел. ред. на Клуб Z).

Разстоянието, от което е създаден изстрелът, е предмет на следствие в границите на воденото следствено дело, сподели главсекът.

А на въпроса имало ли е безспорна нужда да се употребява огнестрелно оръжие, изясни:

„ Според полицейските отчети се обосновава точно нуждата да се употребява оръжие. Според мен е имало нужда, само че това следва да се обясни ”.

Коцев разяснява случая с убития психолог Иван Владимиров-Нав, като сподели, че от 4 дисциплинарки три са свършили с мнение за наказния на служители на реда (не посочи какви). Четвъртата още не можела да завърши, тъй като началник от 5-о районно излязъл в дълъг болничен (Владимиров бе убит от съсед на 8 февруари, а се оказа, че преди този момент е имало общо 16 сигнала до Министерство на вътрешните работи, на които полицията просто не е реагирала, бел. ред на Клуб Z).

По мотив изборите Коцев каза, че имат към този момент три сигнала, като уточни като по-характерен този със арестувания общинар в Несебър, у който, както е известно, бяха открити огромни суми пари. Коцев отхвърли да даде повече детайлности за кого са били готови парите.

Ще има обособена телефонна линия и имейл за подаване на сигнали при изборни нарушавания по места, сподели още той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР