Главният равин на Украйна Моше Рювен Азман осъди външния министър

...
Главният равин на Украйна Моше Рювен Азман осъди външния министър
Коментари Харесай

Главният равин на Украйна осъди Лавров

Главният равин на Украйна Моше Рювен Азман осъди външния министър на Русия Сергей Лавров за вчерашното му изказване, което провокира вълна от митинги в Израел, че Хитлер е от еврейско родословие.

Лавров направи изявлението си тъкмо преди Деня за респект към жертвите на войни и тероризъм Yom HaZikaron, който Израел отбелязва през днешния ден.

Тел Авив стремително извика съветския дипломат поради мнения на съветския външен министър за нацизма и антисемитизма.

Израелските управляващи осъдиха изявление на съветския външен министър Сергей Лавров, че нацисткият водач Адолф Хитлер е от еврейски генезис, и обявиха, че мненията на Лавров са антисемитски и рискови, показва Ройтерс.

Това е внезапно утежняване на връзките сред двете страни в миг, когато Израел се стреми да заеме неутрална позиция сред Русия и Украйна и да резервира положителни връзки с Русия поради потребностите си в областта на сигурността в Близкия изток, отбелязва АП.

„Това е непростимо, скандално изказване, ужасна историческа неточност и ние чакаме извинение“, съобщи външният министър на Израел Яир Лапид пред новинарския уебсайт „УайНет“. Засега няма коментар от съветското посолство.

Да се твърди, че Хитлер е от еврейски генезис, е като да се твърди, че евреите сами са се убивали, сподели Лапид.

Да се насочат обвинявания към евреите, че са антисемити, е „расизъм от най-ниско равнище“, добави той.

Лапид отхвърли също изказванието на Лавров, че пронацистки детайли управляват украинското държавно управление и военните.

„Украинците не са нацисти. Само нацистите бяха нацисти и единствено те се занимаваха със систематичното заличаване на еврейския народ“, сподели Лапид, чийто дядо е измежду жертвите на Холокоста.

Премиерът на Израел Нафтали Бенет също осъди мненията на Лавров.

„Неговите думи са погрешни и техните планове са погрешни“, сподели той.

„Употребата на Холокоста на еврейския народ като политически инструмент би трябвало да спре незабавно“, добави той.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР