Главният прокурор Сотир Цацаров защити предложенията за промени на правосъдния

...
Главният прокурор Сотир Цацаров защити предложенията за промени на правосъдния
Коментари Харесай

Цацаров защити проекта за "тримата големи": Не е съвършен, но нека не го разкъсваме

Главният прокурор Сотир Цацаров отбрани предложенията за промени на правосъдния министър Данаил Кирилов и въвеждането на механизъм за следствие на " тримата огромни ", въпреки че дефинира предлагането като несъвършено. Освен това той видя три " измами и спекулации " при разискването на препоръчаните от Кирилов промени. Според Цацаров, решението е положително, защото е явно, че такива правила би трябвало да бъдат признати.

" Много се спекулира с това и тук не изхождам от позицията на отбрана на моята институция или поста, който заемам до един избран интервал от време. Изхождам от разпоредбите и правилата такива, каквито са ", сподели Цацаров в коментар за измененията, които касаят основния прокурор и ръководителите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС).

По думите му, една от спекулациите по тематиката е, че опцията за краткотрайно премахване и наказателно гонене се желае единствено във връзка с основния прокурор.

" Ако се прочете последният ноемврийски отчет на Европейска комисия, самият текст споделя ясно: " правила, касаещи основния прокурор, както и другите висши управителни длъжности в прокуратурата ". Техническият отчет към него е повече от съответен и той споделя ясно: " ръководители на висши съдилища и основен прокурор ", затова нещата всеки може да ги пояснява от своя зрителен ъгъл. Но в случай че се ръководим от нещо – то е от отчетите на Европейска комисия ", акцентира Цацаров.

Главният прокурор сподели, че е прочел отзиви на сътрудници, които приканват за излизане на прокуратурата от правосъдната власт. " И същите тези сътрудници са били претенденти за основни прокурори. Ако бях видял това в техните концепции, щях да допускам в това какъв брой са откровени. Но нещата не трябва да се показват конюнктурно или с оглед личността на този или оня ", прикани Цацаров.

" И най-накрая третата машинация – явно е, че се навежда на мисълта, че тези правила се вършат, с цел да се улесни офанзивата против ръководителя на Върховен касационен съд или вероятно да се посегне на длъжността, която той заема. Моето мнение е, че това е цялостна машинация ", акцентира Цацаров.

Той уточни, че няма да разяснява " персоналните страхове на господин Панов, които дефинират немалка част от държанието му ". Но изиска да зададе кардинален въпрос - кое е по-добро.

" Сегашното състояние, при което наказателно произвеждане против ръководител на Върховен касационен съд може да бъде формирано неотложно, без каквато и да е спънка или ситуацията, при което някой предлага правила, при които, с цел да стане това би трябвало да ти дадат позволение 17 души – 2/3 от членовете на Висш съдебен съвет ", изясни двете положения Цацаров.

Според него, измененията са " един предпазен механизъм против произвол ".

" И отново споделям - препоръчаното от Данаил Кирилов не е напълно, само че дайте да не го раздираме по този метод. То беше препоръчано за първи път. В последна сметка полемиките ще родят истината. Но е цялостна машинация и тя е целенасочена – това, че надали не разпоредбите се вършат, с цел да се сътвори път и процедура за премахване на ръководителя на Върховен касационен съд ", изясни още веднъж Цацаров.

Той е на мнение, че сега никой няма интерес да отстранява Лозан Панов. " Нито някой има интерес да в профил този човек сега, нито ще го направи. Това го споделям напълно ясно. Такова е моето мнение. Създадените правила го пазят него и който и да е различен ръководител на Върховен касационен съд. Така че, дайте да не спекулираме със страхове ", прикани Цацаров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР