Главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския имунитет на Живко Мартинов

...
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския имунитет на Живко Мартинов
Коментари Харесай

Суджукът има два края

Главният прокурор Сотир Цацаров изиска депутатския имунитет на Живко Мартинов от ГЕРБ, а Бойко Борисов постави завършек на политическата му кариера

Още по тематиката
Депутатите отхвърлиха без пояснения претендентите на Карина Караиванова. Обяснението: не са препоръчани хора от патриотите или Движение за права и свободи

Това е повода за настояването за събаряне на имунитета на Живко Мартинов, стана ясно след брифинг на основния прокурор Сотир Цацаров

Съдът даде зелена светлина на парка на консорциум " Уинд енерджи " наоколо до Дуранкулашкото езерото

Ако се има вяра на прокуратурата, един човек е владеел всичко в Добрич и региона през последните десетина години. През него са минавали всички назначения и уволнения в държавните структури и компании. Разполагал е с задоволително власт и политически тил, с цел да принуждава полицейски шеф да приключи инспекция на тирове с противозаконен пясък от плажа в Кранево. Оказвал е напън на проверяващи и на окръжния прокурор на Добрич да приключи делото за злополуката на някогашния зам. финансов министър от държавното управление на Симеон Сакскобургготски Красимир Катев, при която починаха двама младежи. Притискал предприемачи, като ги заплашвал, че " ще смачка " бизнеса им. Имал такава мощност, че като изиска примерно от месопроизводител фрапиращото количество от 4 т суджук, го получава. Според говорителката на основния прокурор Румяна Арнаудова всичко това не се е случвало занапред или от последните една-две години, а още от 2011 година

Придобилата (главно поради хранително-вкусовия си сюжет) гласност история с депутата на ГЕРБ от Добрич Живко Мартинов е много оплетена и в нея мъчно ще откриете положителни.

Гневът на Цацаров

Върху към този момент някогашния народен представител от ГЕРБ и дълготраен общински ръководител на партията на Борисов в Добрич Живко Мартинов се стовари цялата мощност на държавното обвиняване. Първо основният прокурор изиска депутатския му имунитет и незабавно по-късно даде и специфичен брифинг. Кой знае за какво обаче от всичките пет обвинявания, които прокуратурата се кани да повдигне на Мартинов - за изнудване, насила, опит за персонално укривателство и насила по отношение на орган на властта, Цацаров описа в детайлности единствено за едно - това, че Мартинов е изискал от името на премиера Бойко Борисов от предприемач от Добрич 4 т суджук, 60 кг телешка пастърма и филе " Елена ". Даже посочи и рецептата, по която е бил подготвен въпросният суджук - в него имало еленско месо. Два дни след брифинга Цацаров изпрати в Добрич трима прокурори от специфичното звено " Антикорупция " към Софийската градска прокуратура отпред с говорителката на държавното обвиняване Румяна Арнаудова, както и 10 чиновници на Бюрото за защита към основния прокурор. В Добрич дори се майтапят кисело, че барети в града не е имало от " възродителния развой ".

Невижданата до момента проява на мощ от страна на прокуратурата беше оправдана от Арнаудова с аргумента, че има напън върху очевидците. " Започнали са масирани инспекции от разнообразни институции на бизнеса на очевидците ", сподели говорителката на прокуратурата, която по някакъв Гьобелсов модел управлява и същото това звено " Антикорупция ". До този миг обаче нито един от тях не е изискал отбрана от страната.

Гневът на Борисов

Ако задачата на прокуратурата е била да постави незабавен завършек на политическата кариера на Мартинов още преди обвиняванията против него да влязат в съда и той да се произнесе дали към този момент някогашният народен представител от ГЕРБ е отговорен, тя беше реализирана. Споменаването от Цацаров на името на премиера в " аферата със суджука " провокира мълниеносен резултат. Първо Борисов подреди на изпълнителната комисия на ГЕРБ да смени регионалното и общинското управление на партията в Добрич. А самият Мартинов в началото се отхвърли от депутатския си имунитет, а по-късно непринудено напусна и Народното събрание.

Заповедта на Борисов за кадровите рокади в ГЕРБ - Добрич, беше леко пресилена. Първо, тъй като малко след парламентарните избори и откакто си направи отказ от депутатската листа, регионалният ръководител на групировката в Добрич Румен Иванов разгласи, че напуща лидерския пост в региона. Така че по този начин или другояче управлението на ГЕРБ трябваше да избере негов правоприемник. Засега от общинското управление е отхвърлен единствено Мартинов. Освен това сходно на структурата на ГЕРБ в Плевен и тази в Добрич не е в положително положение. След загубата на кметското място от Детелина Николова на локалните избори преди две години резултатът на ГЕРБ в Добрич беше избран от зам.-председателя на партията Цветан Цветанов като пагубен и той сподели тогава, че централното управление би трябвало да обърне особено внимание на структурата в града. Показателно е, че за регионален ръководител беше краткотрайно назначен депутатът Пламен Манушев, който не е член на ГЕРБ, а от гражданската квота на партията. Неуспелият претендент за вицепрезидент, апетитен за непосредствен до Цветанов, беше подложен отпред на депутатската листа в Добрич на последните парламентарни избори и това провокира неодобрение в локалната конструкция на ГЕРБ, в това число и на Живко Мартинов.

От зърното до Народното събрание

След обвиняванията на прокуратурата Живко Мартинов напусна Народното събрание

Фотограф: Живко Мартинов беше общински ръководител на ГЕРБ още от основаването на партията, а преди този момент е бил и в сдружението ГЕРБ. Според негови съграждани натрупва първите си пари около сръбския фараон Мирослав Гаич и компанията му " Югоагент ", която беше една от първите финансови пирамиди след демократичните промени. След това стартира да се занимава със зърно и през 2007 година попада в полезрението на данъчните за Данък добавена стойност измами. Изпратено е даже съобщение до прокуратурата. Ревизиите не престават, само че в последна сметка не довеждат до нищо. Според източник на " Капитал " става дума за типичен чадър, който е бил спуснат над него. " Тези, които правеха инспекцията, и тези, които се пробваха да ги защитят, към този момент не са в системата. А тези, които ходатайстваха за него, са на управителни постове ", разяснява източникът ни. Освен със зърно се занимава и със строителство. В Добрич е построил кооперация. Съсобственик е дружно с още двама души на бившето кино " Родина " в Добрич, което сега е отдадено чартърен на офиси и магазинчета. Преди да стане народен представител в предходния парламент, е бил общински консултант от ГЕРБ.

Съграждани на Мартинов го разказват като човек, който е надхвърлил компетенциите си. " Много приказваше и злоупотребяваше с името на премиера, само че всички го харесваха, тъй като изпращаше непрестанно " похвали " (например риба) за София. Обичаше да черпи, да обгрижва. Ако му вдигнеш телефона, ще пристигна незабавно или най-малкото ще изпрати някой ", споделят те. Активисти от ГЕРБ в Добрич споделят, че обвиняванията за спекулации с името на Борисов от страна на Мартинов не са напълно безпочвени. От няколко години из града се носели клюки, че някогашният народен представител оправдава някои свои дейности с премиера. Бил непосредствен с някогашния шеф на НСО, в този момент началник на " Авиоотряд 28 ", Тодор Коджейков от времето, когато той беше персонална защита на Бойко Борисов.

" Проблемът беше, че обичаше да парадира с властовата си позиция. Говореше наляво и надясно, че е съдействал за избрани назначения, в това число и за такива, с които нямаше нищо общо. Това създаваше усещане у хората, че той разполага с неограничена власт, което въобще не беше по този начин ", споделят деятели на ГЕРБ от града.

По тези аргументи те се учудват за какво тъкмо в този момент прокуратурата се задейства. Още през 2011 година някогашният служител на реда Кирил Костов наряза демонстративно партийната си брошура от ГЕРБ и разгласи, че в локалната конструкция се е оформило " корупционно каре ", като измежду посочените имена беше и това на Мартинов, след което мина в редиците на РЗС. Същата година от партията на Яне Янев внесоха сигнал в парламентарната комисия " Антимафия " за определяне на спор на ползи на тогавашния ръководител на Комисията за отбрана на потребителите Дамян Лазаров за корист със средства от европейските фондове, обвързвана с план на ветропарк в местността Калиакра. Съдружник във компанията дружно с дъщерята на Лазаров беше Мартинов.

Свидетелите

Активисти от ГЕРБ в Добрич споделят, че двайсетина дни преди Цацаров да изиска имунитета на Мартинов, той бил извикан на разпит в ДАНС във връзка със сигнал, който бил подаден против него през април. Не бил обезпокоен от това, тъй като против него от време на време били подавани сигнали. Най-активен бил Кирил Костов, който, преди да напусне демонстративно ГЕРБ, желал да бъде назначен на разнообразни позиции - като шеф на полицията в Добрич, като началник на локалната ДАИ или ВиК. Обвинявал Мартинов, че пречел на назначенията на щерка му и шурей му в Министерство на вътрешните работи. " Най-активна беше жена му, която постоянно праща сигнали до разнообразни институции ", споделят те. За съответните обвинявания за рекета под формата на суджук подозират, че идват от локалния предприемач Антон Проданов, който за малко бил притежател на месарски завод.

Проданов се занимава и със зърно, а през 2010 година е имал възбрана да напуща страната поради следствие за данъчни закононарушения. По същото време името на Проданов изплува в медийни изявления по отношение на имотната мафия във Варна и гибелта в злополука на британски жител, чийто апартамент по-късно попада в ръцете на приятелката му. Освен това Проданов е държал дискотека в постройката на бившето кино " Родина ", която не работи от няколко години, само че е дължал наем на Мартинов и съдружниците му. Според депутати от ГЕРБ от порядъка на 100 000 лева

А във връзка обвиняванията на прокуратурата, че е оказвал напън върху окръжния прокурор да приключи делото за злополуката на някогашния зам. финансов министър Красимир Катев, локални деятели настояват, че е имало опити за лобиране от София и посредством други фактори от ГЕРБ в района, като най-активен в молбите за подпомагане бил някогашен ръководител на КФН.

Според депутати от ГЕРБ прокуратурата не разполага със СРС за обвиняванията си, а единствено със свидетелските показания на тези хора, които наподобяват много компрометирани.

Защо в този момент

От ГЕРБ - Добрич, имат разнообразни пояснения за какво тъкмо в този момент се задейства прокуратурата. Едното е обвързвано със почналото създаване на водния цикъл в града, чиято стойност е за внушителните 115 млн. лева и се преплитат разнообразни стопански ползи. Активисти от групировката на Борисов споделят, че Мартинов си навлякъл гнева на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски с обвиняването, че му пречи да завоюва една от публичните поръчки за водния цикъл. Въпросната поръчка на стойност 27 млн. лева без Данък добавена стойност, в която участваха 11 консорциума и строителни обединявания, обаче беше извоювана при започване на април от " Хидрострой ", която купи свързваната с Делян Пеевски " Водстрой 98 ". Другото пояснение за обвиняванията на прокуратурата и последвалото премахване на депутата от Народното събрание и от председателското място на ГЕРБ - Добрич, е, че през годините се е получило струпване от непрекъснатото фукане на Мартинов с властовите му позиции и не е изключено от ГЕРБ да са решили да сложат завършек на това.

Така, настрана от трагикомичния сюжет със суджука, историята с Живко Мартинов се връща към тези, които я раздухаха. Прокуратурата би трябвало да каже за какво сюжети отпреди 5-6 и повече години се подвигат в този момент (при състояние че окръжният прокурор е на поста от три години) и по какъв начин всички хора към Мартинов и в ГЕРБ внезапно осъзнават за случилото се. Докато това не се случи, комплиментите към София ще текат от цялата страна, а назад към провинцията ще идва протекцията. 
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР