Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред журналисти в Народното събрание

...
Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред журналисти в Народното събрание
Коментари Харесай

Цацаров: Не използвайте Своге за политически цели

Главният прокурор Сотир Цацаров разяснява пред публицисти в Народното събрание някои детайлности, свързани с следствието на злополуката край Своге, при която починаха 17 души. Той прикани нещастието да не се употребява за политически цели.

Обвинител №1 заяви, че

в петък би трябвало да бъдат назначени двете съществени експертизи, които касаят асфалтовите проби и качеството на мантинелата .

„ Ще се открива дали конфискуваните материали дават отговор на стандартите, открити за мантинели. Ще се преценя сходството на асфалтовите проби с рецептата на асфалтова примес, изключително детайли, свързани с съществуването на варовик или варовикови смеси в тях “, изясни той.

„ Това, че експертизите ще бъдат назначени в петък, се дължи на нуждата от обезпечаване на безусловно безпристрастни специалисти и място за проучен “, посочи основният прокурор. „ Най-вероятно

асфалтовите проби ще бъдат изследвани в австрийска лаборатория ,

а тези от мантинелата в Института по металознание към Българска академия на науките “, сподели още Сотир Цацаров.

Той прикани трагичният случай да не бъде употребен за политически цели и още един път напомни, че

разследваното продължава по всички версии

– неточност на лидера, техническо положение на рейса и положение на пътя.

„ Не сме пренебрегнали нито една от тях. Предявяването на обвиняване на водача никога не значи, че другите версии са подценени “, увери основният прокурор.

Шефът на АПИ призна, 370 м от пътя за Своге не дават отговор на условията

Затварят пътя Своге-София, взимат проби

Борисов: Към никого няма да има прошка

Министър: Използваният асфалт край Своге е неприемлив

Днес Сотир Цацаров показа пред депутатите отчетите за активността на Прокуратурата и проверяващите органи за 2016 година и 2017 година и главните констатации в тях. Според него са нужни промени в Наказателния кодекс, касаещи корупционните закононарушения.

Главният прокурор удостовери съществуването на

два тежки за държавното обвиняване казуса ,

които постоянно стават причина за закъснение на досъдебното произвеждане. Единият от тях е казусът с експертизите, а за образец Цацаров уточни обстоятелството, че страната има цели региони, в които изобщо няма правосъдни медици. Това води до свръх натовареност на Института по криминалистика към Министерство на вътрешните работи. „ Чакането на експертизи е един от главните фактори, който забавя досъдебното произвеждане “, аргументира се основният прокурор.

Според него вторият значим проблем е взаимоотношението на Прокуратурата с Министерство на вътрешните работи и кадровото застраховане на следствието. „ Необходимо е предприемане на ограничения точно в тенденция на образованието на проверяващите служители на реда. От страна на прокуратурата се прави всичко належащо в тази посока, само че без да прехвърляме отговорността, главната тежест е върху Министерство на вътрешните работи “, счита Цацаров.

Главният прокурор изведе на напред във времето нуждата от

законодателни промени в Наказателния кодекс ,

свързани с длъжностните и корупционните закононарушения. „ Огромна част от нормите там остават непроменени от времето на основаването на Наказателен кодекс “, съобщи Цацаров.

Той предложи да бъде премислено и въвеждането на смекчена наказателна отговорност на подсъдими, които са съдействали за разкриването на закононарушения.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР