Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавна проверка във връзка

...
Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавна проверка във връзка
Коментари Харесай

С 5 месеца закъснение Цацаров се самосезира, че зам.-министър е изнудвал превозвачи

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавна инспекция по отношение на изказванията на народен представител от Българска социалистическа партия, че зам.-министърът на превоза от квотата на НФСБ Ангел Попов е изнудвал превозвачи. Интересна детайлност е, че изказванията за злоупотреби против Попов бяха отправени от представители на сектора в ефирен ефир още през май т.г., когато Попов бе назначен в държавното управление. Не е ясно за какво основният прокурор се самосезира едвам в този момент, когато казусът бе напомнен от червен народен представител.

В сряда сутринта Георги Свиленски от Българска социалистическа партия съобщи, че сдружението на българските превозвачи е сезирало премиера Бойко Борисов при назначението на Попов през май т.г.

В разгара на взаимните обвинявания сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия за корупция и шуробаджанащина, Цацаров се е самосезирал от обява в уеб страницата " Дир БГ " със заглавие " Българска социалистическа партия: Зам.-министър на превоза изнудвал превозвачи ", в която са представени думите на депутата.

Цацаров е наредил на Софийска градска прокуратура да изиска информация от кабинета на министър - ръководителя дали е постъпвал сигнал от Националното съдружие на българските превозвачи с недоволства против дейности на Ангел Попов, както и от самото съдружие – изпращало ли е подобен сигнал.

Обещанието е инспекцията да бъде осъществена в оптимално къси периоди.

Георги Свиленски съобщи на брифинг в Народното събрание, че при номинирането на Ангел Попов за зам.-министър " имаше много опозиция от целия транспортен отрасъл по отношение на назначението му ".

" Тогава от Националното съдружие на българските превозвачи сезират премиера, че Попов в качеството му на ръководител на браншова организация в интервала 2012-2014 година си е разрешавал да събира пари от сътрудниците си превозвачи за споразумяване на разрешителни за транспорт на товари ", съобщи Свиленски.

" Цялата обстановка по това по какъв начин ги е събирал и предавал, от чие име и на кого е трябвало да ги съобщи, са го написали тогава. Шест месеца след този сигнал продължава да бъде зам.-министър на превоза ", добави Свиленски.

" Освен писмото, което е заведено в Министерски съвет за дейностите на този човек, има и декларация от човек, който е дал пари на Попов. Застанал е с трите си имена, компания и адрес и заявява, че е дал пари за позволение ", сподели още депутатът от левицата.

От името на Българска социалистическа партия той запита дали министър-председателят е сезирал прокуратурата. " Ако не го е направил за 5 месеца, още на следващия ден въз основата на сигналите, които са пристигнали при нас, като народни представители сме длъжни да го създадем. Иначе ще се окаже, че прикриваме закононарушение ", съобщи Георги Свиленски. " Когато се приказва за битка с корупцията няма по какъв начин да водиш битка, когато на управническите места има хора, които с дейностите си предизвикват корупционни практики ", приключи той.

Назначението на Ангел Попов бе противоречиво през цялото време на първо място заради подозренията за спор на ползи.

" Ангел Попов, притежател на огромен транспортен бизнес, от една страна и въпреки това, ръководител на транспортна асоциация в Министерството на превоза " – по този начин го разказа водачът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов, представяйки кандидатурата му през май т.г..

В известието на Министерски съвет Попов бе показан като човек от сектора, член на управлението на три сдружения от сектора – Национална браншова камара на работодателите в превоза, Национално съдружие на автомобилните превозвачи и на Съюза на организациите в автомобилния превоз.

От Съюза на българските превозвачи и от Съюза на интернационалните превозвачи оспориха това, че Ангел Попов е показан като човек от сектора.

" Г-н Симеонов е измамен. Първо, Попов не разполага с огромен транспортен бизнес. Има няколко компании, от които единствено една има лиценз, само че тя е продадена”, съобщи Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи, пред Нова телевизия.

" Г-н Попов няма настояща транспортна компания, както е показано. Сдружение имаше, само че то беше интензивно до 2011 година Тогава след едни неприятни случки това съдружие потъна ", добави Красимир Лалов от Съюза на българските превозвачи.

Превозвачите оповестиха тогава, че са изпратили писмо до премиера и транспортния министър, обвинявайки Ангел Попов и в злоупотреби.

Лалов съобщи, че Националното съдружие на превозвачите е доставила на Попов " избран тип артикули, които той по този начин и не заплати ". " През 2011 година те ни бяха сътрудници, тогава беше злоупотребил с имената на ръководителя на сдружението и с моето по отношение на издаването на едни разрешителни. Премиерът е осведомен, министърът на превоза също е осведомен ", сподели Лалов.

В отговор зам.-министърът разяснява, че ще си търси правата по правосъден ред за всички лъжливи изказвания и " това намирисва на поръчка ". Той сподели, че бил предал документи на премиера.

Не е ясно завесени ли са каузи и до каква степен са стигнали.

Ангел Попов е бил притежател на транспортната компания " Пеманг " ООД, която се занимава със спедиторска активност, само че е продал дяловете си през 2011 година и към май месец е единствено шеф на компанията. Компанията се занимава с транспорт на рискови товари (ADR), на контейнери, на храни и облекла, както и профилирани транспорти. Оборотът й за 2015 година, от когато е последният оповестен финансов доклад, е 590 хиляди лева, а година по-рано е бил едвам 11 хиляди лева

Попов е съучастник и в " АиК Трейд " от 2009 година, когато е записана компанията, която до май т.г. не бе разгласила нито един финансов доклад, както е длъжна по закон.

" Абовис " ЕООД е третата компания, на която Ангел Попов е притежател. Регистрирана е в края на 2016 година и също се занимава със спедиторска и транспортна активност.

Към момента на назначението му за зам.-министър, от Търговския указател не бе видно Попов да е подхванал дейности за излизане от фирмите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР