Главният прокурор се обърна с писмо до служебния министър на

...
Главният прокурор се обърна с писмо до служебния министър на
Коментари Харесай

Гешев сезира Зарков заради частичната отмяна на наредба за възнагражденията на вещите лица

Главният прокурор се обърна с писмо до служебния министър на правораздаването Крум Зарков с искане за мнение по отношение на решение на Върховния административен съд (ВАС), с което отчасти е анулирана Наредба №2 от 29.06.2015 година за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица. Решението на съда е в действие от 02.12.2022 година.

В писмото се показва, че анулацията на по-голяма част от текстовете на наредбата слага редица въпроси, свързани с назначението на експертизи , в това число по досъдебни производства, както и въпроси по отношение на изплащането на възнагражденията, които чакат навреме решение.

След произнасянето на Върховен административен съд остават в деяние единствено чл.1, ал.1, т.4, чл.16, ал.2, чл.22 и Глава шеста от Наредбата за движимостите лица. По-голямата част от тези текстове се отнасят до Единния указател на движимостите лица и данните, които се вкарват в него. 

В резултат на анулацията на останалите разпореждания пораждат следните въпроси - следва ли да се прави заплащане за експертизи, предоставени и признати по надлежния ред преди 02.12.2022 година, когато решението на Върховен административен съд влиза в действие и по какъв начин би трябвало да се действа в случаите, когато експертизите са предоставени по-рано, само че към 02.12.2022 година не са признати от съответния способен орган. За ефикасната работа по каузи от значително значение е по какъв ред и при какви условия ще се дефинират възнагражденията на движимостите лица за експертизите, възлагани след анулацията на Наредба №2.

В писмото на основния прокурор се показва, че според Административнопроцесуалния кодекс (АПК) последствията, зародили от анулиран подзаконов акт, се уреждат служебно от способния орган в период не по-дълъг от 3 месеца от влизането в действие на правосъдното решение. 

„ Позицията на министъра на правораздаването е от значимо значение за своевременното и вярно споразумяване на връзките с движимости лица “, написа в писмото до служебния министър Крум Зарков.

Следва да се има поради, че за вреди, породени от незаконосъобразни актове, дейности или бездействия на административни органи и длъжностни лица, жителите могат да предявяват искове за компенсации, се отбелязва още в писмото. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР