Главният прокурор получи Голямата национална награда за магистрати за 2022

...
Главният прокурор получи Голямата национална награда за магистрати за 2022
Коментари Харесай

Главният прокурор призова институциите за обединени усилия

Главният прокурор получи Голямата национална премия за магистрати за 2022 година - „ Страхливият умира всеки ден, смелият – единствено един път “ в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе.

На церемонията по награждаването Гешев прикани институциите за обединени старания.

„ Всички ние - изпълнителната, правосъдната и законодателната власт, можем да се обединим в полза на народа и да работим дружно. Хората с право са обезверени, народът е отчаян. Дължим им повече “, сподели той.

Главният прокурор благодари за премията и акцентира, че тя е за всички прокурори и следователи, с които работи в последните 3 години, откогато е основен прокурор.

" Въпреки невиждания политическия напън, резултатът - 95% неоправдателни присъди на годишна база е неповторим в европейски мащаб. Наградата е и за сътрудниците от Министерство на вътрешните работи, от митниците, от службите за сигурност, тъй като резултатите, които описах, не е допустимо да се реализиран без взаимоотношение с тях “, добави Иван Гешев.



Отличието на името на италианския магистрат Джовани Фалконе основният прокурор получи за неговата ангажираност и самодейност за решаването на редица проблеми, свързани със отбраната на жителите и тяхната сигурност. В мнение до Народното събрание прокуратурата се разгласи срещу законопроект за изменение и допълнение на Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите, в който се оферираше легализирането на преработката на промишлен коноп в България, показват от прокуратурата.



Наградата е и за непрекъснатите старания на прокуратурата, която от години упорства за промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, свързани с противодействието на тежки транспортни закононарушения, в това число за лишаване в интерес на страната на коли на водачи, използвали опиати и алкохол.

При награждаването му Иван Гешев съобщи, че се надява отчаянието на хората, с които се е срещнал през вчерашния ден (близки и родственици на жертви в катастрофи) да бъде чуто, тъй като „ е време за промени, които доста бързо могат да дадат резултат “. Той даде образец с Австрия, където автомобил се лишава и продава на търг при избрана превишена скорост, даже водачът да не е използвал алкохол или опиати.



Иван Гешев е отличен с премията „ Джовани Фалконе “ за трети път. Първите две той получи през 2017 година и 2019 година за действителен принос в ограничение разпространяването и използването на опиати, корупцията, тероризма, проституцията, детската порнография и други, и поддръжката на дела в интерес на обществото за образуване на хуманни модели на държание у подрастващото потомство.

На тазгодишната гала в памет на Джовани Фалконе премия получи и заместник-главният прокурор при ВКП Красимира Филипова. Тя бе отличена с плакет за проявен висок професионализъм и аргументираната отбрана на експертните оферти на Прокуратура на Република България за промени в Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс.



За образцово осъществяване на служебните отговорности и високи резултати в работата си по разнообразни случаи с висока социална значителност бяха номинирани и 14 административни ръководители на прокуратури и прокурори и следователи от цялата страна.

На церемонията бяха присъдени и две интернационалните награди. За битката им против наркомафията и наркотероризма и присъединяване им в интервенции, при които са хванати тонове опиати на стойност милиарди евро, бяха отличени министърът на правораздаването на Белгия Винсент Ван Кикенборен и федералният прокурор на Белгия Фредерих Ван Льо. Наградите бяха получени от първия секретар на посолството на Белгия в България господин Жереми Кирийон.

Конкурсът в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе бе основан през 2009 година от Oбщина Благоевград, по концепция на Общински съвет по наркотични субстанции, със съдействието на Посолството на Република Италия в България. Той е подсилен от проф. Мария Фалконе и фондация „ Джовани Фалконе “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР